Diversen

Laatste vlucht DiscoveryOke, het ziet er niet echt uit.
Maar wel een bijzondere foto voor mij.
De spaceshuttle Discovery zit vast aan het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor zijn laatste vlucht in de ruimte. Vanavond vlogen ze (dus samen!) over Nederland en toen kon ik ze spotten. Een indrukwekkend gezicht en wat een snelheid! 26.000 km/u zo schreef Robert Engel me.

Op 8 maart keert het ruimteveer voor de laatste maal terug naar de aarde.
Een dag langer dan gepland, die onder meer wordt gebruikt voor laden en lossen tussen de spaceshuttle en het Internationaal Ruimtestation (ISS). Bij terugkeer neemt de Discovery onder meer twee Nederlandse experimenten mee naar de aarde.
Na deze missie gaat de Discovery met pensioen.
Vanaf dan zullen alle astronaten alleen nog maar gebruik maken van het Russische ruimteveer Soyuz, totdat het Amerikaanse nieuwe ruimteveer Orion gereed is, wat nog een aantal jaar zal duren.
De spaceshuttle is ruim een kwart eeuw in gebruik. Twee toestellen verongelukten, de Challenger in 1986 en de Columbia in 2003.
De Discovery heeft in 26 jaar tijd 39 missies gevlogen en in totaal 230 miljoen kilometer afgelegd. De Discovery heeft bovendien de meeste satellieten in een baan rond de aarde gebracht: 31, waaronder de beroemde ruimtetelescoop Hubble.

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.