Stadsnieuws

Kustversterking Scheveningen van start

Op Scheveningen is de gemeente (lees ook hier)  op 4 januari begonnen met de zandsupplie om de kust te versterken.

Het strand wordt 40 tot 70 meter breder gemaakt. Hiervoor wordt in totaal 2,6 miljoen m3 (!) zand opgespoten.

Langs de kust vaart een zogenoemde ‘sleephopperzuiger’ naar zandwingebieden, zo’n 15 kilometer uit de kust. Daar ‘zuigt’ men zand op van de bodem, in het schip. Daarna vaart het schip terug in de haven.Vanaf de boot naar het strand ligt weer een leiding die aan- en afgekoppeld wordt bij het schip.Op het strand wordt vervolgens het waterige zand op het strand gespoten. Dat gaat met een enorme kracht zoals je op bovenstaande foto ziet.

Het verspreiden van zand gebeurt met zware machines die tegelijkertijd werken als het zand op het terrein wordt gespoten (bovenste foto); een indrukwekkend gezicht!Honderden meeuwen liepen over het strand om een hapje mee te pikken van alle zeedieren die met het zand meekwamen.Hier zie je zelfs een zeester liggen; het is echt heel lang geleden dat ik deze zag. Het zal overigens wel aan mij liggen, want ik heb me laten vertellen dat er veel zeesterren zouden zijn. Ik herinner me van vroeger dat ik altijd wel een langs de kustlijn zag liggen en dat is me de laatste jaren toch niet meer opgevallen.Langs het hele strand liggen de pijpleidingen klaar, al is men nu alleen bij de haven bezig. Daarom is alleen dat deel bij de surfschool nog afgezet met hekken. Een wandeling langs het strand is dus nog prima mogelijk.

Want door de zandsuppletie ontstaat tijdelijk drijfzand, waardoor dat gebied afgesloten is met hekken en vanzelfsprekend niet toegankelijk is.

Een bewaker stond de hele dag (van ’s morgens 7 uur tot ’s avonds 7 uur vertelde hij me) langs de vloedlijn om te zorgen dat niemand via het water dit deel zou betreden. Oef, ik moest er niet aan denken in die kou!

Please follow and like us:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.