Mens/Maatschappij,  Wijknieuws

Kinderrechten staan centraal op 20 november

Kinderrechten
Prachtige muurschildering in het kader van de Kinderrechten officieel onthuld.
Op de foto de schoolkinderen, Jochem van Aller, Saskia Bruines en opdrachtgever Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Elk jaar is op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.
In de week van 20 november 2021 vinden in Den Haag allerlei activiteiten plaats die te maken hebben met kinderrechten.
Verschillende organisaties werken samen om er een mooie dag van te maken. Bijvoorbeeld welzijnsorganisaties en buurthuizen.
Ook in Vrederust was vandaag een bijzondere gebeurtenis in het kader van de kinderrechten, namelijk de onthulling van een prachtige muurschildering.

Kinderrechten
Jochem van Aller die de muurschildering heeft gemaakt en samen met de schoolkinderen heeft ontworpen
Muurschildering

De afgelopen dagen is hard gewerkt aan een muurschildering op een portiekwoning op de hoek van de Erasmusweg en Beresteinlaan. Deze is maar liefst 10 bij 12 meter groot. Regelmatig nam ik een kijkje bij de vorderingen en wist gisteren eigenlijk pas, wat het precies inhield.
Namelijk dat het één van de activiteiten rondom de Kinderrechten.
De Kinder- en Jongerenrechtswinkel heeft hiervoor samengewerkt met kinderen uit de wijk, The Hague Street Art, kunstenaar Jochem van Aller en de gemeente.

Kinderrechten
Saskia Bruines onthult het plaatje dat nog bij de muurschildering komt

Kinderrechten in afbeelding

muurschilderingSamen met schoolkinderen van De Springplank is een tekening gemaakt hoe de muurschildering eruit zou moeten zien. Wat vonden de kinderen belangrijk om afgebeeld te zien?
In een enorm korte tijd is dit kunstwerk “geboren”. De grootste muurschildering die Jochem van Aller ooit heeft gemaakt.
Het laat de rechten op onderwijs, vrije tijd, onderdak en een eigen mening zien. Dit alles onder de ‘paraplu’ van kinderrechten die je beschermt bij ‘zwaar weer’.” aldus Aline Brendel, directeur Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag en Zoetermeer.
Ik was onder de indruk hoezeer de kinderen betrokken waren bij dit onderwerp.

Internationale stad van Vrede en Recht

Den Haag is de internationale stad van Vrede en Recht voor iedereen. De gemeente Den Haag zet zich in om jeugdigen te informeren welke rechten zij hebben en hoe ze deze rechten verkrijgen.

Het Internationale Verdrag inzake De Rechten van het Kind (IVRK) is door de Verenigde Naties opgesteld en door bijna alle landen ter wereld getekend. Elk jaar, op 20 november, is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en wordt de inwerkingtreding van het Verdrag gevierd. Hierin staat hoe de aangesloten landen met hun jongste bewoners moeten omgaan. Alle kinderen hebben deze rechten. Ook in Nederland hebben de overheid en rechters hiermee rekening te houden.

“Rechten van het kind brengen verplichtingen voor volwassenen met zich mee. Elke dag opnieuw; alles om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal (Jeugd). “Kinderrechten is dan ook een onderwerp dat we steeds onder de aandacht moeten blijven brengen”.
Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.