Mens/Maatschappij,  Wijknieuws

Kerstboom; eigen cultuur behouden of rekening houden met diversiteit?

 

Ook op mijn blog wordt heel af en toe negatief geoordeeld over bijvoorbeeld de Kerstboom. Zoals Mehmed hier (klik) schreef: “Een kerstboom is toch zo 2005…
Moeten we daar niet direct mee stoppen. 30% van de Hagenaars is uit een andere cultuur. Moeten we met die diversiteit niet eens een keertje rekening gaan houden?”.

Ik ben het, zoals ik ook al schreef daar totaal niet mee eens.

Kerst is een feest, hoe je het ook viert en waarom mag dat stukje cultuur niet bewaard blijven?

Heel frappant was dan ook wat ik vandaag zag in mijn (over het algemeen “zwarte”) wijk; een Turks restaurant op de Vrederustlaan met wel heel Hollands aandoende versieringen.

Kerstverlichting “Happy New Year” en jawel, Merry Christmas en de Kerstman.

Hoe bedoel je rekening houden met een andere cultuur?

Wordt het niet vanzelf opgelost?

Laten we alsjeblieft gewoon doen.

 

 

Net als de Haagse Hogeschool, de directie besloot geen kerstboom te plaatsen wat tot grote verontwaardiging leidde, ook bij (gemeentelijke) politieke partijen, lees ook hier.

 Uiteindelijk kwam de boom er (gelukkig) toch; studenten van de Haagse Hogeschool kochten er een en plaatsten die (klik) in de hal.

 

Onderstaande foto is van Richard Mulder.

Please follow and like us:

7 reacties

 • tagrijn

  Ik was zaterdag bij de (Turkse) visboer. Een Hollandser versiering met kerstboom, klokken en alles kan je niet bedenken. En de meisjes achter de toonbank hadden nu geen hoofddoek, maar een grote kerstmuts!

 • Hanny

  Het kan wel zijn dat 30% van de Hagenaars uit een andere cultuur komt. Dat wil toch niet zeggen dat Nederlandse gewoonten overboord gegooid moeten worden. Als je in Nederland komt wonen of geboren wordt uit ouders met een andere cultuur, dan kun je je aanpassen. Dat doen Nederlanders ook die naar een ander land vertrekken.

 • Actiefront! / Rokersdag.nl / De Vrijheid

  Het is natuurlijk belachelijk dat wij -Nederlanders m/v- ons verplicht gaan voelen om onze gewoonten op te geven! En dat blijft niet beperkt tot de kerst(boom). Te denken valt ook bijv. aan het dragen van een kruisje om de hals en het gebruik dat een advocaat gaat staan voor de rechter.

  Zo zoetjesaan wordt alles dat in Nederland normaal was een heldendaad! Ik ga van de week dan ook maar eens ff snuffelen bij de Kringloop naar een kruisje!

 • Hannesz

  Van onze Nederlandse en/of westerse cultuur en tradities blijf je met je poten af. Heel simpel. Punt. Nee, geen puntkomma, Punt. Ik ben geen enge fascist, ook geen rabiate racist, ik ben slechts een gewone witte Nederlander en christelijk en liberaal opgevoed en ik hecht aan vertrouwde, eigen tradities, normen en waarden. Gek, he?

 • Ferry

  Ik ben ook een bleekscheet en weet niet beter dan in de kerstperiode maken heel veel mensen hun huiskamer gezellig met o.a. zo’n boom .
  Vind Mehmed een prima kerel en wil best eens een kopje thee met hem drinken aan het einde van de ramadan , maar de kerstboom staat hier al van vóór de christentijd als symbool van het leven …nee daar stappen we niet van af !

 • Wil Vonk

  Weet je Ger, het zijn niet de migranten Hagenaars die zich druk maken over de kerstboom. Het zijn de mensen die zonodig over de multiculti en burgerschap willen kletsen. Ik ken genoeg nieuwe Hagenaars die een kerstboom ook gezellig vinden en ook aan de kerstboom zijn gegaan:-)

  Morgen staat de boom ook bij mij in de kamer. Heerlijk, ik vrheug me er op.

 • SirCumSized

  Zoveel mensen, zoveel meningen? Het woord “integratie” zegt het al; het opnemen in een grotere geheel”. Laat het grotere geheel nu net die 70% Hagenaars zijn die wel graag tradities in ere willen houden zoals Sinterklaas, Kerst en andere oorspronkelijke Joods-Christelijk tradities. Daarnaast heeft deze 70% er meestal ook geen moeite mee dat 30% van de Hagenaars zijn of haar suiker- en offerfeest viert, dan komt het toch van twee kanten? Op het moment dat dit soort zaken worden voorgeschreven en/of opgelegd dan gaat het net mis in de bovenkamer van een gemiddelde Nederlandse (Haagse) burger dan bereik je precies het tegenovergestelde; namelijk enorme weerstand en onbegrip (leest u mee, Haagse Hogeschool?!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.