Politiek,  Wijknieuws

In zak en as om boete rolcontainer

In zak en as
In zak en as om een gigantische boete

Zoals iedereen weet zijn aan de Bouwlustlaan diverse bedrijven gevestigd. Ook horeca.
Eén ervan, waar ik ook regelmatig kom (lekker smullen!) is Phia’s Smulparadijs.
Gisteren zag ik de trotse eigenaren Dwight en Saphira sip kijken: ze waren in zak en as.
Zij kregen namelijk een boete van maar liefst 1000 euro!

De Gemeente Den Haag wil graag dat de wijk er mooi en schoon uit ziet. Rolcontainers voor het vuil zijn obstakels en passen niet in een schone en veilige wijk. Vuil op straat kan rattenoverlast geven.
Ik snap dat en de ondernemers ook. Maar iedereen weet ook, dat voor bedrijven andere regels gelden dan voor particulieren. Bedrijven moeten een extern bedrijf voor hun afval inhuren: dat mag niet bij het “gewone” restafval van bewoners mee.

Horeca bedrijven hebben ook nog met andere regels te maken.
De hygiëne volgens de Voedsel en Warenwet. Afvalcontainers horen afgesloten buiten te staan. Binnen, waar eten wordt bereid of wordt gegeten mogen ze niet worden geplaatst. Het probleem bij (onder andere) de bedrijven aan de Bouwlustlaan is dat er geen aparte afsluitbare ruimte “achter” de winkels of binnen in het bedrijf is waar deze kunnen staan. De rolcontainers kunnen dus alleen buiten aan de openbare weg staan. En daar wringt hem nu de schoen.

De Gemeente Den Haag wil dit niet.
Vorig jaar is een schrijven uitgegaan naar de ondernemingen waarin werd gevorderd deze rolcontainers binnen te plaatsen. Echter, de bedrijven hebben daar de ruimte niet voor en om hun bedrijf volgens de Warenwet te kunnen uitvoeren mág dit niet.
Ze zijn dus in conclaaf gegaan met de gemeente, maar die houdt voet bij stuk.

In zak en as
Ondanks de rolcontainer kan je er ruimschoots langs! Zelfs met scootmobiel én wandelaar ernaast

De bedrijven aan de Bouwlustlaan zijn volgens de gemeente geschikt bevonden voor horeca en worden door Vestia verhuurd. De leeftijd van deze panden is echter 60 jaar: in die tijd werd geen rekening gehouden met de regelgeving van nu. Een aparte ruimte voor afval hebben deze panden niet. Vestia wil de winkels ook niet aanpassen. De horecabedrijven staan dus nu voor een onmogelijke keuze: doorgaan mét boetes (óf van de Gemeente óf van de Warenwet), of stoppen.

Phia’s Smulparadijs is op 24 januari j.l. in beroep gegaan tegen de beslissing. Een hoorzitting zou plaatsvinden. Echter op 6 februari werd “gehandhaafd” en een boete opgelegd.
En dit, terwijl nota bene de hoorzitting nog niet heeft plaats gevonden.
Gisteren kwam dus de eerste boete binnen.

Dwight en Saphira zitten in zak en as. Dwight: “Als de gemeente inderdaad voet bij stuk houdt, is het plezier wel ver te zoeken, dan zie ik het niet meer zitten en stoppen we ermee”.
Phia: “Ik snap wel wat de gemeente wil, maar we kunnen gewoon niet anders. We mogen afval niet binnen plaatsen. Laten we liever zoeken naar een oplossing, want niet alleen wij hebben hiermee te maken! En ook niet alleen de bedrijven op de Bouwlustlaan.”

Een oplossing hebben zij, een hele goede zelfs!
Het zou een pilot zijn voor de wijk Escamp, want niet alleen de ondernemers aan de Bouwlustlaan hebben hiermee te maken.

Planvoorstel

-De gemeente  Den Haag faciliteert  een bedrijfs-ondergrondse container, desnoods een ander formaat of kleur.
– Net als hoe je HMS hebt zal er misschien een bedrijfsafval bedrijf deze reguleren.
– De ondernemers dumpen hun afval doormiddel van een personaliseerde kaart te scannen
– De gemeente houdt dan bij hoeveel afval een bedrijf produceert.
– Ondernemers krijgen een maandelijkse factuur voor het gebruik van de container.
– De ondernemers betalen de gemeente en de gemeente betaalt het bedrijfsafval bedrijf.

Oplossing
– Op langere termijn zijn er geen rolcontainers meer in het straatbeeld.
– De gemeentelijk potje wordt weer gevuld.
– Voor het bedrijfsafval is er weer innovatie omdat zij weer een nieuwe manier van afval ophalen toepassen.
– Ondernemers kunnen zich dan gewoon weer bezig houden met ondernemen.

In zak en as
De rolcontainer kan niet wegschuiven: verzekerd met slot aan de muur

Dwight en Saphira: “Wij zijn ons er niet van bewust van wat dit allemaal zal kosten, of dat het überhaupt mogelijk is maar nogmaals wij pleiten voor een oplossing op langere termijn.
Kortom, wij doen dit niet alleen voor ons zelf maar voor vele ondernemers die hier ook mee te maken hebben. Het leven is al zwaar genoeg voor een ondernemer, laten we voor naar de mogelijkheden kijken in plaats van beperkingen.”

Ik hoop dat de gemeente wil kijken naar dit voorstel en het in overweging wil nemen, want ik vind, dat wat zij eist onmogelijk is voor de ondernemers hier. Aan de ene kant wil de gemeente dat Bouwlust en Vrederust verbetert, aan de andere kant maakt zij prettig ondernemen onmogelijk.
Inderdaad is afval een hekel punt, maar zoals je ook op de foto’s ziet, zijn de rolcontainers niet onveilig. Ongedierte kan er niet bij en iedereen kan er gewoon langs.
De gemeente zou eerst in oplossingen moeten denken in deze voordat (mijns inziens absurd) wordt gehandhaafd.

Please follow and like us:

3 reacties

 • Marijke Meyers

  Neem eens contact op met Groep De Mos/ Hart voor Den Haag. De man met horeca in de portefeuille is Ralf Sluijs.

  Richard de Mos zelf is wethouder van stadsdeel Escamp. Hij houdt zich bezig met vervuiling en rattenoverlast o.a. in Moerwijk. Er is een campagne gaande: schoon…heel gewoon of een dergelijke naam.
  Laat ze zien hoe jullie zijn gehuisvest en leg jullie plannen voor.

  Wie weet?

  Ik vind het te gek voor woorden wat hier gebeurt, dit verdienen jullie niet.

  Sterkte!

 • Geuzenpartij!

  Typisch Nederland! Er zijn zoveel wetten en regels dat de ene al snel de andere tegenspreekt. Een ander voorbeeld betreft vloertegels in de horeca: voor de hygiëne moeten ze glad zijn, maar voor de veiligheid moeten ze stroef zijn…

  Het is natuurlijk absurd dat de gemeente in dit geval alleen maar denkt aan boetes i.p.v. oplossingen. Ondernemers zouden theoretisch iedere week een boete kunnen krijgen. Die gaan dan op den duur failliet om vervolgens bij de gemeente aan te kloppen voor een uitkering!

  Dit land is dan ook niet een klein beetje ziek. Nee, het is terminaal!

 • admin

  Inderdaad: denken in oplossingen is hier belangrijker!
  Er zouden anders meer goedlopende bedrijven failliet gaan. Dit is niet meedenken en zal inderdaad meer gaan kosten dan opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.