Stadsnieuws

Geplande sloop Gedempte Gracht nu toch van start

Geplande sloop
Geplande sloop Gedempte Gracht nu toch van start

Heel lang heeft het geduurd.
De geplande sloop van de prachtige panden aan de Gedempte Gracht duurde de Stichting Levi Lassen erg lang. Toestemming van de Welstandscommissie was lastig, daarna vertraagde SOS Den Haag de sloop en nieuwbouw.
Zo was het een jaar lang niet mogelijk op de stoep te lopen aan de kant van de panden die tegen de vlakte zouden gaan.
Maar nu is het een feit: de geplande sloop is van start gegaan. Helaas.

Geplande sloop
Zicht op het IJspaleis en de panden die nu gesloopt zijn/worden

Dit stukje wordt het laatste stukje van de ooit zo levendige Joodse buurt genoemd. De panden zijn zeer oud: in eerdere blogs noemde ik dat al.
Persoonlijk vond ik het doodzonde dat ze onder de slopershamer vallen. Ik zelf ben ervan overtuigd als ze eerder waren gerestaureerd ze behouden konden worden.
Maar goed, dit is achteraf gepraat. Duidelijk was vorig jaar, dat dat voor wat betreft de Gedempte Gracht geen haalbare kaart meer was.

Geplande sloop
Fleurige tegelwand

De hekken waar je voorheen doorheen kon kijken, zijn nu dicht sommige foto’s zijn gemaakt “op de gok”, met de lens over het hek heen.
Het is wel een leuk gezicht, deze tegels. Aan de wand een plaat van een Corvette met als opschrift USA-1 (boven de deuropening links).

Geplande sloop
Zicht op de panden vanaf de kerk

De komende anderhalf jaar worden hier dertig huurappartementen gebouwd, deels in nieuwbouw en deels in de gerestaureerde zeventiende-eeuwse panden (die aan het Spui).  De panden aan de Gedempte gracht worden “historiserend gebouwd”, dat wil zeggen dat het panden zijn die lijken op panden die er waren, dus in dezelfde stijl.  Maar dan wel nieuw dus….

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.