Koningshuis

Geen balkonscène en geen koets op Prinsjesdag

Balkonscène
De balkonscène van vorig jaar

Wat vreselijk jammer.
Na alle evenementen die al zijn afgelast dit jaar vanwege het Covid-10 virus, zal ook de balkonscène én de rijtoer door de binnenstad met de Glazen Koets niet doorgaan.
Vandaag las ik dat op de site van het AD.

Erens had ik wel verwacht dat alles zou worden afgeschaft dit jaar.
Tenslotte is het virus nog steeds niet verdwenen. Ook is er nog steeds geen medicijn én geen vaccin.
De enorme toeloop op deze dag en natuurlijk de beroemde balkonscène is te riskant: anderhalve meter afstand houden en alle bezoekers in de stad in de gaten houden is een ondoenlijke opgave.
Maar erg jammer vind ik het wel.

koningin Máxima
koningin Máxima in de glazen koets vorig jaar

Ook jammer de Glazen koets niet meer voorbij te zien komen. Ik vind het altijd spannend: kan ik een glimp opvangen van koningin Máxima of koning Willem-Alexander?
Prinsjesdag zal dit jaar niet toegankelijk zijn voor publiek en daarom roept de gemeente Den Haag iedereen op om thuis te blijven.
Zelfs de troonrede zal door het coronavirus niet in de Ridderzaal worden voorgelezen, maar in de Grote- of Sint Jacobs Kerk.
Hier is namelijk genoeg ruimte om voldoende afstand te bewaren.

De Grote- of Sint Jacobskerk in het centrum van Den Haag biedt in tegenstelling tot de Ridderzaal voldoende ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet, met inachtneming van de huidige richtlijn om anderhalve meter afstand te houden. Normaal zijn er op Prinsjesdag circa duizend gasten in de Ridderzaal, dit jaar is er vanwege de beperkingen slechts plaats voor circa 250 gasten.
Het zal voor het eerst sinds 1904 zijn dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Haagse Binnenhof plaatsvindt.

Wie Prinsjesdag wil vieren, wordt opgeroepen dit via de televisie te volgen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.