Mens/Maatschappij

Femicide protest door Koerdische vrouwenbeweging

femicide
Protest van Koerdische vrouwenbeweging Europa TJK-E tegen femicide

Femicide. Ik had er nog nooit (bewust) van gehoord, al wist ik wel dat het bestond.
Het woord femicide is een samentrekking van de woorden ‘vrouwelijk‘ (femi) en ‘moord‘ (cide). Het verwijst naar het doden van een vrouw door een man. Het verschil met een ‘gewone’ moord is dat de vrouw hier wordt vermoord vanwege haar geslacht.
Het gebeurt wereldwijd. Ook in Nederland.
Elke 10 (!) dagen sterft hier een vrouw door femicide.

In juli 2020 zei de plaatsvervangend voorzitter van de Turkse regeringspartij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP)) dat het besluit van Turkije van 2012 om het Verdrag inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te ratificeren onjuist was. Hij voegde eraan toe dat Turkije zou kunnen overwegen om zich terug te trekken uit de conventie.
En dat, terwijl de leider van de belangrijkste oppositiepartij in Turkije (CHP) dezelfde maand vertelde, dat het geweld tegen vrouwen in het land toeneemt.

Beroemdheden over de hele wereld sloten zich aan bij de sociale mediacampagne van Turkse vrouwen met de hashtag #ChallengeAccepted, om een ​​einde te maken aan huiselijk geweld in Turkije.
Ondanks het verzet van de oppositie en de protesten besloot de Turkse regering van Recep Tayyip Erdoğan zich inderdaad op 20 maart 2021 terug te trekken uit het Verdrag van Istanbul. Nota bene de Istanbul Conventie, in 2012 door Turkije als eerste geratificeerd…
Dit zorgde voor een verdere aanhoudende golf van protest van Turkse en Koerdische vrouwen. Niet alleen in Turkije, maar over de hele wereld.

femicide
100 reasons to prosecute The Dictator

In Turkije zie je femicide zoals ik eerder schreef steeds vaker. Gemiddeld meer dan één vrouw per dag wordt omgebracht. Simpel omdat ze een vrouw is.
Alles wat met lhbti te maken heeft, wordt niet getolereerd. Conservatieve familiewaarden staan hoog in het vaandel.
Dus wat in de conventie staat: de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, veroorzaakt denk ik een conflict wat de reden is hier uit te stappen.

Bij de grondwetbank stond op vrijdag 26 maart een groep vrouwen te demonstreren. “Het is tijd om de vrije samenleving tegen femicide te vededigen!
En
100 vermoorde vrouwen – 100 redenen om de dictator te veroordelen!
Moedig…

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.