Stadsnieuws

Eiber bier gaat op grote hoogte zelf brouwen

biertap
De biertap van Eiber bier is al gereed voor als het weer mag én als het kan voor iedereen. Op dezelfde verdieping als waar ooit de kas van UF was.

Den Haag is binnenkort weer een brouwerij rijker. Het Haagse Eiber Bier krijgt een eigen bierbrouwerij in het pand van The New Farm, het voormalig Philips gebouw aan de Televisiestraat.
Een brouwerij met uitzicht over de stad, want de installatie komt op de zesde etage van het gebouw te staan.
Helemaal praktisch is het natuurlijk niet, een brouwinstallatie neerzetten op de zesde etage van een gebouw’, zegt brouwer en eigenaar Jasper van den Burg. ‘Maar als het straks staat, wordt het echt een hele gave en unieke plek’.

uitzicht over stad
Prachtig uitzicht over de stad
Eiber bier
Hoge kraan bij het voormalige Philipsgebouw

Met misschien straks wel de hoogste brouwerij van Nederland, brouwt Eiber Bier vanaf begin 2021 de bieren met uitzicht over de Haagse skyline.
De brouwerij wordt gevestigd in The New Farm, met de grote kas op het dak een opvallende verschijning in de buurt.
De kas werd een aantal jaren geleden gebruikt door stadsboerderij UrbanFarmers voor het telen van verschillende groenten en het kweken van vissen. Inmiddels staat dat deel van de kas leeg vanwege het faillissement van de stadsboerderij. Toch is er op dit moment genoeg leven in de brouwerij. Letterlijk dus, want de brouwerij van Eiber Bier komt over bijna de gehele zesde etage te staan.

Natuurlijk moesten daarvoor ook ketels op de zesde etage komen.
Die zijn zwaar en onder “normale condities” al best een opgave ze daar te krijgen.
Maar gisteren al helemaal een uitdaging, want het stormde immens!
De planning was, dat rond 08:00 a 08:30 uur de eerste ketels omhoog zouden gaan. Wegens de wind (volgens mij was het windkracht 7) ging dit niet door. Het was zelfs niet eens zeker of het überhaupt door zou gaan.

Eiber bier
Ketel die uit de vrachtwagen gehesen is wordt plat gelegd

Uiteindelijk ging de wind iets liggen en werd besloten één ketel te proberen.
Gelukkig was ik precies op tijd teruggegaan (ik wilde toch wel heel erg graag het zien, nadat ik ook al ‘s morgens langs was geweest) en zag hoe er werd aangevangen met het voorzichtig ophijsen.
Eerst uit de vrachtwagen getakeld, daarna werd de ketel plat gelegd.
Snel hees de immense kraan hem omhoog waar hij werd uitgeladen. Het ging goed!

Eiber bier
Jasper van Eiber bier

Eiber Bier
Het biermerk bestaat sinds 2016 en is geleidelijk aan gegroeid tot een bekend lokaal biermerk. Met vier basisbieren en verschillende specials hoopt Jasper van den Burg bieren te brouwen die toegankelijk zijn voor iedereen.
Geen extreme smaakexplosies, maar bieren waar je er graag nog één van drinkt.
Alle bieren verwijzen naar iets wat met Den Haag te maken heeft. De naam, zoals het laatst gebrouwen bier Achter De Duinen of bijvoorbeeld een speciaal Haags ingrediënt.

bierbrouwerij
de verdieping waar de bierbrouwerij komt.

Met een brouwinstallatie van 1000 liter en acht vergistingstanks hoopt Van den Burg het eerste bier in zijn eigen brouwerij ergens in maart te brouwen. Voorheen maakten zij gebruik van de brouwketels van andere brouwerijen. Nu een eigen installatie wordt gerealiseerd, ziet hij veel meer mogelijkheden om verschillende bieren te kunnen brouwen zoals leuke seizoensspecials, maar ook huisbieren voor verschillende horecagelegenheden of andere biermerken.

Eiber bier
Ketel bereikt de zesde verdieping.

Daarnaast ziet hij de brouwerij echt als toekomstige ontmoetingsplek. Een plek waar je terecht kan voor een bierproeverij bij Haags Hoog, de evenementenlocatie in een deel van de kas op het gebouw.
Aansluitend een biertje op het grote balkon en een shop waar je lokale producten kan kopen. Maar ook waar je kennismaakt met andere lokale ondernemers, zoals koffiebrander Roast Factory op dezelfde etage.

Eiber bier
Ketels gaan één voor één uit de vrachtwagen op het plateau om naar boven te gaan

Alle vertrouwen in de toekomst
Nu de horeca dicht is, waar Eiber Bier een groot deel van de omzet vandaan haalt, heeft het biermerk hard moeten werken en is veel aandacht gegaan naar het leveren van bier aan particulieren via hun eigen webshop. ‘Dat je dan in zo’n tijd ook bezig bent met een flinke investering van een brouwerij, zorgt voor wat meer uitdagingen, maar we hebben alle vertrouwen in de toekomst en geen moment getwijfeld of we hier wel mee moesten doorgaan’.
2021 zal in vele opzichten een bijzonder jaar worden, maar voor Eiber Bier is het jaar nu al geslaagd met het uitkomen van deze droom en hoopt binnenkort te proosten met bier uit eigen brouwerij.
Woensdag 20 januari 2021 is in ieder geval alvast een mijlpaal, dan is de gehele installatie omhoog getakeld en vanaf dan kan het brouwen op grote hoogte beginnen. En dat, ondanks de storm!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.