Kunst/Cultuur

Den Haag Sculptuur 2010Spanje en België delen in 2010 het voorzitterschap van de Europese Unie. Daarom
heeft de Stichting Den Haag Sculptuur deze zomer een gratis openluchttentoonstelling georganiseerd met werk van aansprekende kunstenaars uit deze landen. Van 17 juni t/m 12 september staan aan het Lange Voorhout 23 reusachtige bronzen sculpturen van de wereldberoemde Spaanse beeldhouwer Manolo Valdés en vijf beelden van de veelbekroonde Vlaamse kunstenaar Kim De Ruysscher.
Van Valdés hangen bovendien schilderijen en tekeningen in Pulchri Studio en de Kloosterkerk. Van De Ruysscher staan in de Kloosterkerk ook twaalf kleinere beelden.

Op bovenstaande foto staan de beide kunstenaars; links Kim De Ruysscher en rechts Manolo Valdés in een geanimeerd gesprek verwikkeld.Vandaag was de perspresentatie van Den Haag Sculptuur in aanwezigheid van beide kunstenaars.
Na een introductie in de Pulchri Studio van de beide heren werd langs de kunstwerken gelopen; zowel de schilderijen en beelden in de Pulchri Studio, als de werken in de Kloosterkerk als de beelden aan het Lange Voorhout.

Ik moet bekennen dat ik zeer onder de indruk was.
De schilderijen van Valdés zijn zeer opvallend; naar mijn smaak ook schitterend.

Strakke en ronde lijnen, maar in bijvoorbeeld het haar van de figuren prachtige details, zoals hierboven.

Ook zijn beelden zijn zeer uniek en expressief. Zijn stijl richt zich vaak op kunstgeschiedenis gerelateerde onderwerpen, maar zonder politieke boventonen.

Zijn beelden verschillen enorm van die van De Ruysscher (die sinds 2006 in Den Haag woont en werkt); die van Valdés erg donker; zwart vaak zelfs, die van De Ruysscher juist wit.

Prachtig vond ik ook bovenstaand beeld in marmer uitgevoerd (maar ook de “gevulde slaapzak, te zien in een “huisje”). Drie jaar is de kunstenaar met dit werk bezig geweest vertelde hij (natuurlijk niet alleen met dit beeld alleen, maar toch!).

Maar ook de kleinere beelden die in de Kloosterkerk liggen zijn zo uniek!
Bijvoorbeeld tassen, waarvan ik eerst dacht dat ze echt waren; je zou ze zo oppakken om als gevonden voorwerp mee te geven.

En is deze bal niet heel herkenbaar voor ouders met kinderen???
Ja, deze bal is van marmer….

Voor de tentoonstelling Den Haag Sculptuur is het werkelijk waard Den Haag dit jaar “aan te doen”. Hij is werkelijk zeer uniek!
Voor mij persoonlijk is het de meest geslaagde Den Haag Sculptuur die ik heb gezien.
Wat op deze foto’s staat is slechts een miniem deel van de werkelijk prachtige verzameling die te bezichtigen is.

Voor meer informatie over de kunstenaars, de tentoonstelling en beelden kijk op Den Haag Sculptuur (klik).

Please follow and like us:

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.