Kunst/Cultuur,  Politiek

De Samenscholing moet blijven

De Samenscholing
Grote opkomst voor behoud van De Samenscholing op het Stationsplein

Lang, heel lang geleden was De Haagse, onderdeel van Scholengroep Den Haag Zuid-West, gevestigd aan de Beatrijsstraat. Voor mij een stukje nostalgie, want mijn oudste dochter heeft daar haar schooldiploma behaald.
In 2013 verhuisde deze school naar een nieuw gebouw aan de Roemer Visscherstraat.
De lege school gaf daarop onderdak aan onder andere Vrijplaats De Samenscholing.

Een klein stukje geschiedenis.
In 2015 werd de Vloek ontruimd, althans, voor zover er nog mensen gebruik van maakten. Maar liefst dertien jaar lang was dit een ‘culturele vrijplaats’ aan de Hellingweg op Scheveningen. De gemeente wilde het echter slopen voor een topzeilcentrum wat er zoals bekend is is gekomen.
Het grootste deel van de gebruikers van De Vloek vond dus uiteindelijk onderdak in de voormalige school aan de Beatrijsstraat.
Op deze link (klik) kan je meer lezen over de Samenscholing en wat zij doen.

De Samenscholing
De voormalige middelbare school met op de voorgrond een speeltuin voor kinderen

Maar niet alleen deze gebruikers hebben zich er gevestigd.
Naast de voorzetting van De Vloek, namelijk Vrijplaats De Samenscholing (met zestig gebruikers), heeft er ook de culturele broedplaats De Helicopter met dertien kunstenaars onderdak gevonden.
In 2015 was een bruikleenovereenkomst afgesloten voor een periode van  10 jaar aan de gebruikers. Alleen dit kon dit na 5 jaar veranderen als er andere plannen waren. Dat staat nu dus te gebeuren…

De Samenscholing
Geen cultuur zonder subcultuur

Ik kopieer van de HSP:
Helicopter is een kunstenaarsinitiatief met ateliers en studio’s voor verschillende disciplines, van beeldende kunst tot muziek en organiseert ook geregeld voorstellingen en exposities. De Samenscholing is de voortzetting van het in 2015 ontruimde pand De Vloek in de haven van Scheveningen. Het biedt ruimte aan allerlei sociaal-culturele initiatieven zoals eetcafé Water & Brood, een Weggeefwinkel, een concertzaal, een muziekstudio, een boekhandel en veel andere alternatieve initiatieven.”

In april dit jaar viel het besluit de overeenkomst met de gebruikers van de voormalige school op te zeggen. Per 31 oktober moeten ze eruit.
De Gemeente wil van het pand een bedrijfsverzamelgebouw maken. Kleine, commerciele bedrijven zullen het pand vullen. Van een broedplaats en een wijkplaats is dan geen sprake meer.
Veel bezoekers van de broedplaats balen. Het is voor hun een belangrijke ontmoetingsplaats. Of een plaats waar ze zich welkom voelen.

De Samenscholing
Voordat de groep ging lopen eerst een paar toespraken zoals hier Hqarry Westerink van de Leidse broedplaats

Dat was dan ook de reden dat de demonstratie van afgelopen zaterdag druk bezocht was.
Honderden mensen hadden zich verzameld op het Stationsplein. Daar waren een paar toespraken (waaronder van Harry Westerink), waarna in optocht naar het Spuiplein werd gelopen terwijl steeds diverse leuzen werden geroepen als: “De Samenscholing blijft”, “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here” en “Wet of geen wet, kraken gaat door”.

Nog een kleine twee weken dus kan je hun bezoeken. Of er moet een wonder gebeuren. Want de gemeente ziet zich niet genoodzaakt de Samenscholing een alternatief te bieden.
Jammer, want ze zijn meer dan welkom in Moerwijk. Natuurlijk zijn kleine bedrijven noodzakelijk. Maar vrijplaatsen/broedplaatsen zijn amper meer te vinden. En ook deze zijn enorm belangrijk.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.