Historie,  Stadsnieuws

Bunkers Scheveningen opengesteld voor publiek
Op zaterdag 17 april opende voor één dag een bijzondere attractie in Scheveningen. Bezoekers van de badplaats konden een korte rondleiding krijgen in de onlangs vrijgegraven bunkers.
De belangstelling voor de bunkers was zo enorm groot dat men besloot ze voor één dag, voordat ze gesloopt zouden worden, aan iedereen te laten zien.
Het gaat hierbij onder andere om een zeldzame S3-mitrailleurkazemat. Maar dat aan dit verdedigingswerk uit 1939 ook nog een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog grensde, was eerder niet bekend.
Onder begeleiding van een gids kregen geïnteresseerden een korte toelichting in het 70 jaar oude complex. De rondleidingen werden verzorgd door Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen in samenwerking met de gemeente Den Haag.

Enorme rijen mensen stonden te wachten om te kunnen kijken naar dit stukje historie.
Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) gidste de eerste groep door de bunker.

Hij had nog een positieve mededeling; de bunkers en ondergrondse gangen zouden eerst allemaal gesloopt moeten worden ten behoeve van de ophoging van het strand en de nieuwe boulevard.

Maar Marnix Norder vertelde dat één bunker in stukken gezaagd worden zal worden, waarna hij naar het Geniemuseum in Vught gaat.
De andere bunker zal ook (wat niet werd verwacht) behouden blijven en een plek in Scheveningen krijgen. Dit in samenspraak met de inwoners en de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen.

Het gangenstelsel kan helaas niet gespaard worden.

Zondag is dit deel van het strand weer gesloten en maandag wordt begonnen met de sloop.

Please follow and like us:

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.