Bunker boulevard Scheveningen verhuist naar Geniemuseum Vught
Vandaag kreeg de bunker die onlangs is vrijgegraven in de Scheveningse boulevard, een nieuwe bestemming.
Nadat iedereen de bunkers die waren opgegraven mochten bezichtigen één dag (lees ook hier), werd weer doorgegaan met de herinrichting van de boulevard.
Maar onderhand werden de twee bunkers gespaard voor vernietiging; één zou naar het Geniemuseum in Vught gaan, en de ander zou een plekje krijgen in Scheveningen, zo vertelde wethouder Norder op de dag dat rondleidingen werden werden gegeven.
Met veel materieel en mankracht van Defensie en de gemeente Den Haag, werd het 70 jaar oude verdedigingswerk vandaag klaargemaakt voor vervoer naar het Geniemuseum.
Hier wordt de bunker samen met een deel van de oorspronkelijke Scheveningse strandmuur opnieuw opgebouwd. Vanaf 2011 is de bunker in zijn volle glorie te bewonderen in het Geniemuseum.
Na een champagnemoment,
werd het bovenste deel van de bunker, die horizontaal doormidden was gezaagd, tergend langzaam van het onderste deel met een grote hijskraan omhoog gehesen en daarna op een dieplader gezet.
Ondertussen werd het onderste deel, dat al los was gemaakt, gereed gemaakt voor eenzelfde procedure.
Vreemd gezicht toch wel, wetende, dat je er een paar weken terug nog in hebt gelopen!
Vanzelfsprekend gezien het immense gewicht, zou deze op een andere dieplader worden gezet.
De bunker, ter hoogte van Seinpostduin, werd onlangs tijdens het werk aan de boulevard in de strandmuur vrijgegraven. Het gaat hierbij om de bijzondere S3-mitrailleurkazemat. Door de aanleg van de nieuwe dijk kan het verdedigingswerk niet op deze plek blijven staan. De gemeente Den Haag vindt het behoud van het monument belangrijk en heeft bij het Geniemuseum een nieuwe plek gevonden, zodat dit stukje historie bewaard kan blijven.
6 reacties
Hanny
Hartstikke goed dat de bunker bewaard blijft. Een hele klus om hem te verhuizen.
tagrijn
Dat zal nog een heel werk geweest zijn om dat gevaarte over de weg te vervoeren.
Ferry
Snap alleen niet waarom dat ding naar Vught moet, en dan wel naar het geniemuseum….
Ik ben geen militair expert maar het verschil tussen hetgeen de genie doet ,en dit geval een schuilplaats tegen aanvallen vanuit zee, lijkt me een plaats in Vught ongegrond.
Zonde van het geld , opblazen had beter geweest .
Eén troost is er … de militairen die er ooit dienst hebben gedaan , zijn een uitzenden naar het oostfront bespaart gebleven.
KPL-1 der AAT
@ Ferry
Het geniemuseumomdat de genie de bunkerbouwers zijn. De genie is de ‘bouw’ van het leger. Het is dus wel een logische plek als je het als bouwwerk ziet.
Als je het als verdedigingswerk ziet zou een oorlogsmuseum ook een leuke plek zijn…
Pingback:
Merel
Leuk om die foto’s te zien bij het artikel. Zo zie je echt wat er zich afspeelde tijdens de verhuizing.