Natuur/milieu

Bonte specht, het ooievaarskoppel en hele vroege kuikens

Bonte specht
Voor het eerst de bonte specht hangend aan de mezenbollen in de tuin

Toen het ging vriezen in de nacht, besloot ik de vogels weer bij te voeren.
Ik vind het een gezellig gezicht en zeker nu maakt het extra blij. Zeker als er veel sombere dagen zijn en je amper naar buiten kan. Effe shoppen zit er ook niet meer in 😉
Steeds meer tuinen in de wijk verstenen, dus er was ook weinig meer voor vogels te halen: de bessen waren bijna op en alleen de vogels die afkomen op wormen en zo kunnen hun kostje nog wel bij elkaar scharrelen.
Maar tot mijn grote verbazing was de Bonte specht één van de eerste vogels, die aan de “mezenketting” hing. (Hier een leuk artikel over deze vogel)

Bonte specht
Nijlganzen met twee kuikens: wel heel vroeg deze winter!

Gisteren stond ik ook perplex.
Fietsend langs de Maartensdijklaan zag ik dit Nijlganzenkoppel met twee kuikens.
Al wel eerder had ik deze gans met kuikens gezien, maar niet eerder zo vroeg voor zover ik me kan herinneren.
Zal pittig worden, als het echt heel koud wordt. Ik was nog even bang, dat meeuwen en/of kraaien ze direct zouden verorberen (want heel erg agressief reageerden ze niet) maar dat vel mee. Vandaag fietste ik er weer langs en het viertal was nog steeds compleet.

Bonte specht
Ooievaarskoppel alweer op nest bij Manege Berestein

Ook het ooievaarskoppel zit weer op het nest bij Manege Berestein.
De ooievaarspaal in de Uithof zal ook dit jaar dan wel weer leeg blijven denk ik.
Ik hoop, dat het koppel nog even wacht met het leggen van eieren, want de winter is nog maar net van start.

Morgen gaat het sneeuwen wordt voorspeld.
Helaas in de late namiddag, avond en nacht. Zondag zal de sneeuw weer weggespoeld worden.
Wil je dus genieten van de sneeuw zal je in de avond naar buiten moeten!
Ik ben het absoluut van plan. Eindelijk een beetje witte wondere wereld….

Please follow and like us:

3 reacties

 • Mirjam Giphart

  Hoi! Nijlgansjes komen altijd in december/januari uit t nest, ze horen hier niet en zijn uit gevangenschap ontsnapt en daarom in de vrije natuur. Maar hun legseizoen is niet veranderd tijdens hun vrijheid hier. In Arnhem (waar ik tot 2 jaar terug woonde) was plm 18 jaar terug een heel gedoe met dierenvrienden die dachten dat de kuikens gered moesten worden. Gelukkig hebben ornitologen ze kunnen tegenhouden. Was nog een heel verhaal in De Gelderlander toen haha.

 • admin

  Ha Mirjam!
  Wow… Dank je!
  Hier wonen enorm veel nijlganzen, maar de vroegste die ik heb gezien -de kuikens dan- was februari.
  Daarna net als andere ganzen: zouden die zich hebben aangepast?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.