Boeken,  Stadsnieuws

Boekpresentatie Willem Nijholt ‘Met bonzend hart’ in PaagmanVandaag werd Willem Nijholt geinterviewd door Arjan Peters over zijn nieuwe boek ‘Met bonzend hart’.
Toen ik las dat Willem Nijholt Paagman zou bezoeken, wilde ik er dolgraag heen.
Deze man heb ik van kind af aan bewonderd; wie (van mijn generatie) zat niet aan de televisie gekluisterd tijdens de series ‘Oebele’ en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’.
Tijdens de boekpresentatie in een overvolle zaal in Paagman, waar de stoelen allemaal bezet waren en daarom veel mensen stonden om te genieten van de verhalen die Willem Nijholt vertelde, bezocht ook Yvonne Keuls boekhandel Paagman. Tijdens het interview begroette Willem Nijholt haar hartelijk.
Het boek zelf bestaat uit delen van de verhalen die hij stuurde aan Hella S. Haasse.
Willem Nijholt (1934) en Hella S. Haasse (1918) hadden veelvuldig contact. Tussen hun vond een jarenlange briefwisseling over zijn herinneringen plaats, ook in de periode dat Hella S. Haasse ziek was. Zijn verhalen zouden haar erg opbeuren.
Hij scheef niet alleen over het paradijselijke Indië en zijn aangrijpende kampervaringen, maar ook over zijn bewogen toneelleven en zijn liefdes. Maar ook vroeg zij hem over specifieke zaken, zoals over Wim Sonneveld, te schrijven. In de talloze verhalen die Willem Nijholt haar vertelt, bewondert hij en maakt hij zich boos. Beeldend vertelde hij zijn gebeurtenissen.
Na het interview en vóór het signeren kregen ook mensen uit het publiek de gelegenheid vragen te stellen aan Willem Nijholt.

Hella S. Haasse en Willem Nijholt hebben met elkaar gemeen dat ze geboren werden op Java en hun jeugd doorbrachten in Nederlands-Indië. Hella vertrok in 1938 naar Nederland om te studeren, Willem maakte in Indië de oorlog mee. Hij belandde in een Japans interneringskamp en kwam pas in december 1945 vrij. Hun leven lang delen ze hun liefde voor hun geboorteland.Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.