Muziek,  Stadsnieuws

Bevrijdingsfestival 2015

vrijheidsvlam

 

Charly Lownoise & Mental Theo, Piñata, Mama Franko en jonge DJ’s op Bevrijdingsfestival Den Haag

5 mei is de dag van de Bevrijding en vieren wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is ook de dag van de Vrijheid. Wij realiseren ons op die dag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat het de verantwoordelijkheid is van iedereen om vrijheid in stand te houden en te delen. Nu meer dan ooit! Het is ook een dag waarop mensen zich solidair tonen met mensen die niet in vrijheid leven.
Vandaag kunnen wij opnieuw enkele namen bekend maken van artiesten waarmee we dinsdag 5 mei op het Malieveld, tijdens de achtste editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag, de vrijheid gaan vieren:

Charly Lownoise & Mental Theo
Charly Lownoise komt uit Den Haag, Mental Theo uit Den Bosch. Als duo wisten ze in de jaren negentig twee miljoen albums en singles te verkopen in Europa en Australië. Maar liefst dertien keer stonden hun nummers in de Nederlandse Top 40. Sinds enkele jaren treden ze weer samen op, met Lowlands 2014 als voorlopig hoogtepunt. Nog steeds is hun happy hardcore niet stuiterend lekker.

Piñata & Friends
Elk jaar vraagt het Bevrijdingsfestival een andere Haagse act om speciaal voor 5 mei een concert samen te stellen, waarbij de groep de uitdaging aangaat om met muzikanten uit andere dan Westerse bevolkingsgroepen op te treden. Dit jaar is dat de reggaegroep Piñata. De Scheveningse groep mengt reggae, pop, hiphop en ska met latin, dub, mariachi en krijgt op 5 mei versterking van percussionist Saad Naim (Marokko), digeridoo-speler Eyesfull (Frankrijk) en sitarspeler Darrel Lacle (Aruba).

Mama Franko
Eigenlijk we kunnen we voor deze Delftse feestband volstaan met de omschrijving ‘Motherfunky Hiphopping Reggaelicious’. Balkan en ska zijn de hoofdingrediënten van deze explosieve muzikale cocktail. Hun eerste EP heet ‘Let’s Celebrate Life!’.

Oh Oh Intro DJ’s
Donderdag 3 september is de lustrumeditie van Oh Oh Intro, de introductie voor alle huidige- en nieuwe studenten van Den Haag. Vast onderdeel van dit festival is de Oh Oh Contest voor bands en DJ’s, waarvoor binnenkort de voorrondes starten. De drie beste DJ’s winnen ook een optreden op het Bevrijdingsfestival. Samen met Charly Lownoise & Mental Theo heeft her Bevrijdingsfestival Den Haag hiermee voor het eerst een flink deel dance in het programma.
Al eerder werd bekend dat er op het Bevrijdingsfestival Den Haag dit jaar ook optredens zijn van Typhoon, Kensington, Jett Rebel, O’G3NE, 3JS, Bells of Youth, Broederliefde, Radio Riddler (UK), Luminize, Jon Tarifa, Darlyn en Tourette on Tour. Het uiteindelijke muziekprogramma zal bestaan uit vier podia en ruim 25 optredens.

Bevrijdingsfestival Den Haag introduceert de festivalbewaarbeker
Het Bevrijdingsfestival Den Haag gaat dit jaar voor het eerst geld vragen voor de hervulbare bekers en waterflesjes die mensen nodig hebben voor hun consumpties. Het festival is gratis toegankelijk, maar anno 2015 is het niet meer dan normaal om ook een bijdrage aan de bezoekers te vragen. Wij doen dat door 1 muntje te rekenen voor het milieuvriendelijk hard-plastic festivalglas of het hervulbare waterflesje. Bij de eerste bestelling betalen bezoekers een muntje voor het bewaarglas. Vervolgens vragen wij de glazen bij iedere bestelling af te geven bij de bar; en krijgen de bezoekers steeds weer een schoongespoeld, nieuw exemplaar voor hun bier, wijn of fris. Er is geen statiegeld van toepassing op dit glaswerk, waardoor het festival er uiteindelijk ook iets aan verdient ten bate van de programmering.

Kraanwater, graag!
Het Bevrijdingsfestival Den Haag geeft kraanwater het podium dat het verdient. We mogen trots zijn op ons kraanwater, dat het van hoge kwaliteit, duurzaam, lekker en gezond is. In Den Haag en omgeving verzorgt Dunea de levering van drinkwater aan 1,3 miljoen klanten. Doordat zij het drinkwater uit duinwater bereiden, zijn er geen chemicaliën nodig om het te zuiveren. Op het Bevrijdingsfestival kan je voor 1 muntje hervulbare flesjes kopen en drink je de hele dag het lekkerste water van Nederland. Je vindt het Dunea Waterpunt tussen de twee podia op het Malieveld.

Inhoudelijke activiteiten 
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn er ook veel inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen, theater en cabaret. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt. Er is een grote festivalmarkt en er zijn kinderactiviteiten.

Haagse Vrijheidsweken
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met zo’n vijftig activiteiten in Den Haag. Ook hierover volgt later meer informatie.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met Festivents en AT Events. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, het vfonds, de Rijksoverheid, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Hilton The Hague, De Haagse Hogeschool, Jupiler en Cremers.
Kijk hier voor alle updates en informatie

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.