Mens/Maatschappij

Armoede bestaat niet?

dakloze
Dakloze zit op zijn stekkie

 

Hoe mensen kunnen zeggen dat armoede niet bestaat is me een raadsel.
Of je nu rijk of minder bedeeld bent, in deze tijd kan je zo alles verliezen.
Ook mensen met een grandioze baan kunnen op straat terecht komen als zij hun werk verliezen en de hypotheek niet meer kunnen betalen, reserves op zijn, wat dan?
Voedeselbanken zijn de enige banken die goed floreren, nog steeds.
Gelukkig zijn er opvanghuizen en is er de soepbus. Maar het blijft schrijnend als ik zie hoeveel echte zwervers Den Haag “rijk” is.


Ook deze man zie ik vaak op “zijn stekkie” zitten.
Bedelen doet hij niet, maar wel ligt een pet voor hem op de grond. Voorbijgangers gooien er soms wat in. Zo heeft hij genoeg voor wat te eten en een plaats om te overnachten.
Helaas, ik had niets bij me, alleen een mueslireep, die ik aan hem gaf.
Het was ongelooflijk, maar hij bood mij een sigaar aan die hij net had gekregen.
Na een praatje ben ik weer verder gegaan. Gelukkig ziet hij er niet slechter uit dan de voorgaande keren dat ik hem aantrof.
(En ja, een foto mocht ik maken).

Please follow and like us:

6 reacties

 • Opa Water

  Gevoelsmatig kan ik hier niets mee , bovendien als ik zo 5 minuten op de grond zou gaan zitten kwam ik nooit meer overeind met me reuma , wat is dit ? Vind hij zich zielig ? Is het allemaal de schuld van “de ander” ?
  Wat je al zegt Gera , er is genoeg opvang en zijn er voorzieningen , maak er gebruik van en probeer daarnaast de bakens te verzetten , b.v. door te zoeken naar vrijwilligerswerk hoe beperkt ook.
  Mogelijker wijs heeft de man een mentale knak gehad , en ja wie heeft dat niet in het leven ?
  Mijn insteek na heel veel verdriet was , verval niet in negativisme maar zoek de uitdaging …. het maakt je alleen maar sterker .

 • Nannette

  Beste Opa Water,
  Lang heb ik er over nagedacht of ik op Uw post zou reageren, normaal ben ik geneigd de dingen maar ‘zo te laten’. Ieder heeft recht op zijn eigen mening, ook U. Echter, wat meer mededogen zou U sieren. De ene mens is de andere niet, de ene ‘knak’ komt harder aan dan de andere. Zonder iets te willen afdoen aan wat U ook mocht hebben meegemaakt, doet het mij pijn als ik de ene mens de andere zo hard zie veroordelen. Dit wilde ik even kwijt, verder met alle respect voor U.
  Vriendelijke groet, Nannette

 • Opa Water

  Heb je wel een punt Nannette , te snel veroordeeld .
  Is normaliter ook niet mijn stiel , omdat ik net als jou vind dat ieder mens een leefbaar leven verdient.
  De foto kwam echter zodanig op mij over , als dat het leek alsof alle hoop verloren was .
  En dat hoeft per definitie niet zo te zijn is mijn gevoel .
  Overigens en dit tot slot , overal rond om ons heen zitten mensen óók in woningen , zoals deze man , vaak vereenzaamd in hun eigen kleine wereldje waar niemand hen ziet , Haagsallerlei dus ook niet , laten we daar dan alert op wezen..

 • Geertje

  Hierin ook even mijn reactie.
  “Haagsallerlei” ziet wel degelijk ook de vereenzamingen van mensen in huis.
  Het is zelfs zo, dat zowel ik als mijn kinderen vaaak praten met deze mensen.
  Natuurlijk is het onmogelijk alle mensen te zien. En dat is ook totaal niet mijn intentie. Maar ik hoop, dat juis tdoor dit soort blogs, mensen bewuster om zich heen kijken en niet alleen in hun eigen (of virtuele) wereld blijven leven.

 • Nannette

  Het doet me deugd te zien dat hier met respect van mening verschild kan worden. Uw antwoord en dat van Gera hebben ook mij weer stof tot nadenken gegeven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.