Mens/Maatschappij,  Politiek

ADO-cheerleaders op Plein tegen clusterbommen

Alle foto’s: Richard MulderOp het Plein traden vanmiddag cheerleaders op om stil te staan bij het zogenoemde clustermunitie verdrag dat vandaag precies een jaar geleden in werking is getreden. Deze actie was georganiseerd door IKV Pax Christi onder het motto ‘Join the Team’. Vandaag vierden mensen in circa vijftig landen dat het verdrag een jaar geleden in werking trad.
De cheerleaders op het Plein moedigden met hun actie de Nederlandse overheid aan om het gebruik, de productie en de uitwisseling van clusterbommen nu ‘ook daadkrachtig uit te voeren’.

Clusterbommen zijn hulzen die in de lucht uiteen spatten in kleinere bommen, waardoor een groot gebied door de munitie wordt getroffen maar daardoor ook enorm veel schade aanricht (ook fysiek…..).
Roos Boer, projectleider clustermunitie voor IKV Pax Christi zegt: “Op 1 augustus wordt het verdrag voor Nederland officieel rechtsgeldig. Dit betekent dat de verplichtingen en de bijbehorende deadlines voor Nederland nu volledig van toepassing zijn.”

Het Clustermunitieverdrag verbiedt het gebruik, de productie, de opslag en het vervoer van clustermunitie. Het verplicht staten om voorraden binnen acht jaar te vernietigen, gebieden die getroffen zijn door (onontplofte) clustermunitie binnen tien jaar vrij te maken en hulp te bieden aan slachtoffers en hun gemeenschap. Daarnaast dienen staten andere landen aan te moedigen om tot het verdrag toe te treden en moeten zij er bij bondgenoten die geen lid zijn op aandringen nooit clustermunitie in te zetten tijdens gezamenlijke militaire operaties.

Ondanks het reces kwam ook Harry van Bommel (SP) even langs.Please follow and like us:

Eén reactie

  • Ferry

    Goede aktie …alleen de combinatie van het serieuze onderwerp en de gymnastische oefeningen komt wat merkwaardig over.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.