Overweging

“Nederland wist niks van Islam”

Op Nu.nl lees ik” “Nederland wist niks van Islam”.
Nee, waarom ook?
We “kregen” een hoop mensen (onder andere) uit andere landen die Islamitisch waren.
Waar maakten we ons druk om?
Wat was de reden om ons druk te maken?
Weinig toch?

Misschien een stuk integratie wat totaal mislukte, of het feit dat je steeds minder mensen met dezelfde kleur als jij in je wijk zag.
Maar verder, de Islam, de Koran, voor mij en velen met mij abracadabra.Toen kwam 9-11.
De dag dat ik wist dat de wereld zou veranderen.
Nog steeds is die dag in mijn geheugen gegroeft (ja, ik weet dat de uitdrukking gegrift is, maar ik zie groeven van een langspeelplaat voor me als ik eraan denk….).
Nooit zal ik de beelden, de afgrijzing en het besef dat dit vergaande consequenties zou hebben vergeten. En ik heb gelijk gehad wat betreft de verandering.
Privacy is een illusie geworden.
Ik hoorde laatst iemand zeggen: “mijn kind heeft nooit geweten wat dat is!”
Zou dat misschien ook de gelatenheid verklaren? De mensen van vóór 9-11 geboren, die bang zijn (gemaakt) en diegenen die na deze dag zijn geboren en dus niet weten wat privacy inhoudt?

Wat ook in mijn geheugen is gegrift is de dag na 9-11. Een voor mij zo’n schokkende ervaring, waar ik nog steeds met afschuw aan terugdenk.
Zoals ik altijd deed, bracht ik mijn kinderen naar de basisschool. Een voornamelijk -toen al- “zwarte school”.
Het beeld? Juichende kinderen die hun blijheid lieten merken over de aanslagen.
De van oorsprong autochtone en allochtone kinderen met ouders (wie werd gebracht) stonden gescheiden op het schoolplein.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer afgrijselijke zaken gebeurd (ze te noemen is overbodig) die mede het succes van (onder andere) Geert Wilders hebben bepaald.
Veel fouten – zeker door overheden- zijn gemaakt op het terrein van integratie maar ook beeldvorming.

Een samenleving is geen statisch gebeuren; hij verandert. Daar moet op worden ingespeeld maar wel correct. Wetten, rechten en plichten moeten gelden voor iedereen.
Maar wat vandaag vanzelfsprekend is, kan morgen anders zijn.
En het inspelen daarop, dat is vergeten.
Wil je een samenleving harmonisch houden, zal je je moeten aanpassen aan veranderingen anders kan de harmonie ernstig in gevaar komen.
En dat is wat mijns inziens nu gebeurt.
Bij een crisis wordt een zondenbok gezocht. Dat is niet nu alleen; dit gebeurt altijd. Wie is nu de zondenbok? Juist.
Is dit terecht?
Nee.

Waarmee ik niet wil zeggen, dat er geen problemen zijn met een bepaalde groep, ik quote nu een stukje van Ahmed Marcouch (lees hier het stuk op Nu.nl): “Want met de instroom van de Marokkaanse immigranten is er ook veel onbeschaafdheid geïmporteerd. Onbeschaafdheid die schuilt in opvattingen over de vrouw, over de homo, over andersgelovende burgers.”
En ja, dat hebben mijn gezin en ik aan den lijve ondervonden; meermalen zelfs.

Maar is het nu echt nodig om mijns inziens belachelijke maatregelen te nemen zoals bijvoorbeeld het hoofddoekje te verbieden? Of integratiecursussen geven aan mensen die al decennia hier (ingeburgerd) wonen, leven en werken, terwijl de relatief “nieuwe” immigranten op een wachtlijst komen te staan?

Integratie is niet iets wat het uiterlijk betreft, maar wat zich in mensen afspeelt.
Ik denk, dat er gelet moet worden op bijvoorbeeld de sharia; je moet er toch niet aan denken, dat deze in Nederland ingevoerd wordt, al is het “stiekem”?
De wetten van Nederland moeten strikt worden gehandhaafd, niet die van een extreem fundamentalistisch geloof. Waarbij we ook niet mogen vergeten, wat “onze” geloven vroeger teweeg hebben gebracht en welke walgelijke regels er wel niet in “onze” bijbel staan…..
Evenals een aanhanger van het Christelijk geloof is niet elke Moslim een fundamentalist; verre van!

Nederland is nu een land dat vele nationaliteiten herbergt. Door niet in te spelen op zaken die werkelijk ertoe doen maken we onze samenleving instabiel.
Vergeet de “uiterlijkheden” en doe datgene wat de harmonie weer terugbrengt.
Rechtvaardigheid naar iedereen, integratie versterken, begrip voor iedereen opbrengen en streng optreden naar diegenen die de veiligheid in gevaar brengen. Maar ook een harde aanpak ten aanzien van “hufters”.
En (het meest) belangrijk, je niet laten leiden door angst en haat.

Please follow and like us:

7 reacties

 • Hanny

  Ik vraag me steeds weer af, waarom in Nederland zo laks wordt omgegaan met inburgering. Ga je emigreren naar Canada, Australie, Oostenrijk enz. dan moet je ‘gewoon’ de taal van dat land spreken en je aanpassen aan de daar geldende wetten en gedragsregels. Waarom is dat hier zo uit de klauwen gelopen?

 • Rob Kints

  Mooi stuk, is mij uit het hart gegrepen. Ik kan mij voorstellen dat autochtone bewoners zich niet meer thuis voelen in de oude Haagse wijken, als zij daar zo langzamerhand de minderheid worden. Het kan geen kwaad om stil te staan hoe het zo ver is gekomen. Begin jaren zestig tot medio jaren zeventig was er een tekort aan ongeschoold personeel in de industrie. Zo groot, dat veel bedrijven arbeidskrachten gingen werven in de landen rondom de Middellandse Zee; Joegoslavië, Griekenland, Spanje en Italië, later ook in Turkije en Marokko.
  Aanvankelijk kwamen uitsluitend alleenstaande mannen naar Nederland. Ze werden gastarbeiders genoemd en door hun werkgevers ondergebracht in pensions, of in barakken .
  Iedereen veronderstelde dat de buitenlanders in korte tijd zoveel mogelijk geld wilden verdienen om terug te keren. In de contracten die de Nederlandse overheid met de landen van herkomst had gesloten, stond echter dat de gastarbeiders het recht hadden te blijven en na twee jaar hun familie konden laten overkomen. Vooral de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders maakten massaal van dit recht gebruik.
  Het is heel navrant om te zien dat er weinig geleerd is van deze situatie. Toen de grenzen in Europa open gingen waren veel werkgevers in industrie, land en (glas)tuinbouw erg blij. Hoewel er genoeg Nederlanders zonder werk thus zaten, was er weer een schreeuwend tekort aan ongeschoolde arbeidskrachten. Ook van al die Polen, Bulgaren en Roemenen werd heel naïef gedacht dat ze weer naar huis zouden gaan als zij genoeg verdiend hadden, maar dat loopt dus weer anders. Een nieuw probleem dreigt en Norder vraagt hier terecht aandacht voor.
  Overigens woon ik zelf in een prachtwijk in Den Haag, en vanuit mijn eigen ervaringen zeg ik dat er geen allochtonenprobleem is, maar een armoedeprobleem. Nederlanders met een allochtone afkomst die goed meedraaien, een baan hebben vetrekken ook naar de Vinex locaties. Wat overblijft zijnouedere autochtonen en kansarme allochtonen en autochtonen. In mijn directe omgeving heb ik vooral last van blanke werkeloze alcoholisten. De allochtonen houden de buurt op dit deel van de Leyweg juist leefbaar met hun middenstandersmentaliteit, niet zeuren maar aanpakken. Ik heb ook vrienden en collega’s die van allochtone afkomst zijn en sommige daarvan zijn Moslims. Dat zijn mensen die het hier gemaakt hebben, goed meedraaien, maar ook zij krijgen steeds meer te maken met aggresie en buitensluiting sinds 9-11. Terwijl dit juist de mensen zijn die we nodig hadden en hebben. Laten we niet vergeten dat we door de toenemende vergrijzing straks zitten te springen op import van arbeidskrachten.
  Als we bang zijn voor gelukzoekers, dan rest ons alleen nog maar aanpassen van het bijstandsparadijs. Tegenover een utkering zou altijd de bereidheid tot het volgen van opleidingen en de verplichting tot accepteren van ‘passend’ werk moeten staan; waarbij passend werk veel ruimer zou moeten worden geïnterpreteerd. Het is te gek voor woorden dat we met zoveel werkelozen, weer zitten te springen om nieuwe ‘gastarbeiders

 • admin

  @Rob Kints
  Dank je voor je reactie!
  Omdat het stuk al zo lang was, heb ik er veel uitgelaten en eigenlijk hoopte ik, dat de essentie toch duidelijk bleef.
  Inderdaad; vanaf het begin is het verkeerd gegaan zoals bijvoorbeeld het spreidingsbeleid.
  Ik hoop echt, dat nu eens de juiste beslissingen worden genomen, dat we weer op een “normale” manier kunnen samenleven.
  Maar zolang we meer geneigd zijn te luisteren naar populistische uitspraken en uitgaan van vooroordelen, ben ik bang dat het een lange weg zal worden.

 • Ferry

  Goede analyse , waar ik dan maar kort aan toe wil voegen , dat als we de samenleving die we tot nu toe hadden met het sociale vangnet , iedereen er van moeten overtuigen dat SCHOLING van essentieel belang is .
  Nu meer dan ooit.
  Een denkend mens laat zich niet meeslepen door wat voor religie dan ook .

 • Hannes

  Mooi stuk, Geertje. Ik wist niet dat zelfs kleine moslims stonden te juichen de dag na 9-11. Ik schrik ervan. Ik wist alleen van een groepje puberende Marokkanen die in Gelderland toen juichend de straat op waren gegaan. Het sterkt me in mijn overtuiging dat de integratie is mislukt omdat er nooit door de politiek serieus beleid op is gemaakt, Iedereen had de mond vol over zogenaamde medelanders en integratie en discriminatie en dat soort kreten… Enfin. Men ziet wat ervan komt als men alles dus op zijn beloop laat (laissez faire) en als de politiek te laf en te onverschillig is om diep in te grijpen in de samenleving. Dan krijg je dus de samenleving en dus ook nu het kabinet die dit volk verdient. O ja, vandaag, Allerzielen, is het precies ZES JAAR geleden dat filmer en schrijver Theo van Gogh is geslacht op straat in Amsterdam door Mohamed Bouyeri. Staan we hier ook nog even bij stil? Bedankt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.