Natuur/milieu

Tuin wordt met de dag kleurrijker

Veel bloesems aan de heerlijke gele pruim

 

Als ik nu naar buiten kijk, is de tuin ineens groen geworden.
Een paar weken terug was het nog zoeken naar een stukje kleur, maar sinds de zon vaak schijnt, lijkt de natuur “uit zijn voegen te barsten”.
Overal waar ik kijk, barst de grond open en staat steeds meer in bloei.
Prachtig zijn de bloesems. Voor het eerst wil ook de pruim meer bloemen laten zien: vorig jaar heb ik hem niet gesnoeid, omdat ik had gelezen dat daardoor hij minder zou bloeien. En de vrucht is zoooo lekker.

 

watersalamander warmt zich op

 

Als de zon fel schijnt, komen de salamanders naar boven om zich even op te warmen, al zijn ze echt druk met het afzetten van eitjes in de waterpest en rietstengels: een bijzonder gezicht als je een poos boven het wateroppervlak kijkt.
Omdat vóór het vijvertje nu een hek (uit veiligheidsoverwegingen) staat, kan ik niet elke dag het water meer ontdoen van draadalgen, die ook groeien. Eens kijken of ik morgen het hekwerk even kan verzetten.

 

mahonie in volle bloei: heerlijke geur komt ervan af

 

Intens bloeit de mahonie. Last van meeldauw heeft hij nog niet, dus de meeldauw etende lieveheersbeestjes (citroenlieveheersbeestjes) heb ik nog niet waargenomen. Nergens zie ik trouwens nog meeldauw.

 

Hommel in de war: op het springkussen van onze kleindochter

 

Al die bloemen trekken natuurlijk enorm veel bijen en hommels aan. Waar je ook kijkt en in welke richting ook: overal vliegen ze rond (vol stuifmeel), evenals de zweefvliegen.

 

Honderden mieren uit hun nest

 

Een paar dagen geleden zagen we iets heel vreemds.
Tussen de houten palen van de border verschenen opeens honderden mieren.
Het is beslist nog geen tijd dat er vliegende mieren zijn, maar ik begreep en begrijp niet, waarom ze met zijn allen erop uit gingen.
Nog vreemder was het, dat het leek of de mieren die uit de spleet van de ene balk kwamen ruzie leken te zoeken met die uit de andere spleet. Was het een aanval om hun nest veilig te stellen?
Iemand die dit raadsel kan oplossen?

 

bbosbes nu in volle bloei

 

Een laatste foto voor nu. Vorig jaar kocht ik in het naseizoen een bosbes. Of deze zou pakken was een gok, maar ik herinner me nog zo de vakanties in Duitsland en België vroeger waarin we samen die heerlijke vrucht opzochten om lekker te eten.
Veel bloemen hangen er nu aan, dus met een beetje geluk kan ik ook mijn (klein)kinderen de lekkernij laten proeven. Ik heb er bijna spijt van dat ik er niet meer heb gekocht!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.