Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Slachtoffers Srebrenica herdacht op PleinOp het Plein in Den Haag werd vandaag de val van de moslimenclave Srebrenica herdacht. Zo’n tweehonderd mensen deden mee aan de herdenking.
De enclave viel in 1995, ondanks de bescherming door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. Bijna achtduizend moslimmannen werden vermoord.
Centrale boodschap op de herdenking was dat de slachtoffers niet vergeten mogen worden.


                      

Ook voor mij was het toch een heel indrukwekkende gebeurtenis; al had ik eigenlijk toch meer mensen verwacht, juist nu.
Deze herdenking had namelijk een extra inhoud, de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic is onlangs opgepakt en het Haags gerechtshof stelde de Staat der Nederlanden verantwoordelijk voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica, waarbij Liesbeth Zegveld de advocaat van de nabestaanden Srebrenica was.
Tijdens de herdenking waren er toespraken, waaronder van Liesbeth Zegveld (advocaat van de nabestaanden Srebrenica) en van Fahrudin Alic, overlevende van de genocide van Srebrenica.
Na de toesrpaak van Liesbeth Zegveld sprak ik heel even met haar en zij zei dat het heel aannemelijk was, dat Nederland beroep zal aantekenen tegen de beslissing het Haags gerechtshof. Nederland had zoveel moeite gedaan te winnen. Of ook het hoger beroep gunstig voor haar zou uitvallen kon zij niet beoordelen. Ook dat lag aan de rechter die uitspraak zou doen.
Tevens werden de namen voorgelezen van 613 slachtoffers van wie de lichamen begraven worden op de begraafplaats in Potocari. Deze lichamen zijn de afgelopen twaalf maanden gevonden in massagraven.
Tijdens het voorlezen van de namen van de slachtoffers werd door de aanwezigen om het Plein heengelopen.
Een Imam ging voor in gebed, waarna 2 minuten stilte werd gehouden voor alle slachtoffers.


Aan het eind kreeg iedereen een witte heliumballon, waarop een naam stond van de 613 slachtoffers.
Deze werden tegelijk opgelaten, wat het einde van de herdenking vormde.
Het was ergens wel een heel frappante plaats; vlak bij de Tweede Kamer en Defensie; de ballonnen gingen over dit laatste gebouw heen….Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.