Koningshuis,  Politiek

Prinses Amalia wordt binnengeleid in Raad van State

Raad van State
Prinses Amalia wordt binnengeleid in de Raad van State

Het was een heel bijzondere dag gisteren. Prinses Amalia werd, omdat zij 18 jaar was geworden, namelijk binnengeleid in de Raad van State door haar vader, Koning Willem-Alexander. Ook haar moeder, Koningin Máxima was hierbij aanwezig.
Wegens de renovatie van het Binnenhof was uitgeweken naar het prachtige Paleis Kneuterdijk.
Natuurlijk wilde ik kijken. Achter de hekken was veel te volgen gelukkig.

Raad van State
De wagen met vlag arriveert bij Paleis Kneuterdijk

Om ongeveer 13.45 uur arriveerde de prinses met haar ouders voor deze buitengewone vergadering in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk.
Zij werd welkom geheten door de vicepresident mr. Thom de Graaf (haar vader is de voorzitter van de Raad van State).
Applaus en felicitaties hoorde ik uit de monden van vele mensen die speciaal (of toevallig) langs het Paleis stonden.
En echt, het waren er heel veel.
Een paar mensen hadden bloemen meegenomen voor de Prinses.

Raad van State
Oranjefan Oscar

Ook waren er veel Oranjefans onder wie Oscar: een heel bekend gezicht denk ik voor heel Nederland intussen.

Het programma binnen was uiteraard buiten niet te volgen: slechts een paar mensen konden daar wel bij aanwezig zijn.
Natuurlijk heb ik wel beelden terug gekeken. En natuurlijk verdere informatie opgezocht. Wat ik vernam is dat zij eerst haar tussenjaar wil afmaken en haar studie wil afronden vóór zij deel gaat nemen aan de vergaderingen van de Raad van State.

Mooi detail vind ik ook, dat juist mr. Thom de Graaf haar welkom heette. Als voormalig partijleider van D66 wilde hij dat de koning (en dus ook Amalia als toekomstige koningin) geen lid meer is van de regering. Die bepaling moest wat hem betreft uit de Grondwet. De Graaf zei meermaals dat het staatshoofd geen rol meer moest vervullen bij kabinetsformaties en niet langer lid mocht zijn van de Raad van State. Zo wilde hij de monarchie ‘minder kwetsbaar’ wilde maken voor kritiek.
Dit is dus niet gelukt.

De korte toespraak van Prinses Amalia, waarbij ze ook haar oma benoemde, luidde als volgt:

Dank u wel, voorzitter, als ik u voor één keer zo mag noemen, voor uw warme woorden. Het is een eer om door u ontvangen te mogen worden.

Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, “van rechtswege zitting in de Raad van State”. En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik. Al is er ook altijd het besef, dat het morgen kan zijn.

Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het Koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter. Mijn grootmoeder en ook u, voorzitter, hebben al mogen profiteren van het heldere inzicht dat de Raad daarover biedt. In die lijn hoop ik dan ook na de afronding van mijn studie de vergaderingen regelmatig bij te wonen.

Ik zeg hier vol overtuiging de woorden van mijn grootmoeder uit 1956 na: “Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal – bewust van mijn verantwoordelijkheid – trachten een goede leerling te zijn.”

U, voorzitter, dank ik dat u mij in de Raad hebt willen binnen leiden. En in u, vicepresident, dank ik de leden voor de hartelijke wijze waarop zij mij vandaag in hun midden ontvangen.

Dank u.

Koningslinde
De Koningslinde wordt geplant. Links naast de prinses mr. Thom de Graaf

Na de toespraken plantte Prinses Amalia een Koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.
Net op tijd arriveerde ik aan de achterkant om in de verte iets te zien.
Met een schep gooide zij wat aarde op een toch al behoorlijk grote boom.

Prinses Amalia
Zwaaien bij afscheid naar pers en andere mensen die speciaal voor deze dag naar het paleis waren gekomen

Daarna was het wachten, tot ze weer met haar ouders vertrok, wat overigens nog best even duurde.
Gelukkig was het droog, al was het guur en koud.

Hieronder informatie van de Rijksvoorlichtingsdienst:

De Prinses van Oranje wordt woensdagmiddag 8 december 2021 binnengeleid in de Raad van State door Zijne Majesteit de Koning, voorzitter van de Raad van State. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima is hierbij aanwezig. De buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Artikel 74 van de Grondwet bepaalt dat de Prinses ‘van rechtswege’ vanaf haar achttiende verjaardag zitting heeft in de Raad van State. De Prinses van Oranje, de voorzitter en de vicepresident, mr. Thom de Graaf, houden tijdens de buitengewone vergadering een korte toespraak.

De Raad van State is een Hoog College van Staat en telt zeventig staatsraden. De Raad is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Deze taken worden door twee afzonderlijke afdelingen uitgevoerd: de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak.

De Prinses van Oranje krijgt als beoogd troonopvolger vanaf haar achttiende verjaardag, dus op 7 december 2021, ‘van rechtswege’ zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering. Dit is zo geregeld in de Grondwet. De beoogd troonopvolger kan zich zo voorbereiden op haar toekomstige taak als Koning door onder andere de benodigde kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen.

Raad van State
Aankomst van Prinses Amalia met haar ouders

De Grondwet bepaalt dat de Koning voorzitter is van de Raad van State. Dat is een ceremoniële functie, want de dagelijkse leiding ligt bij de vicepresident. Koningin Máxima heeft sinds oktober 2004 zitting in de Raad en in de Afdeling advisering. De Prinses van Oranje mag straks, net als Koningin Máxima, deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering. In de praktijk hebben zij geen inhoudelijke betrokkenheid. Ook hebben zij geen stemrecht.

Vanwege de renovatie van het Binnenhof vindt de buitengewone vergadering plaats in Paleis Kneuterdijk en niet in de Volle Raadzaal van de Raad van State aan het Binnenhof. Om de gelegenheid te markeren plant de Prinses van Oranje op uitnodiging van de Raad van State aansluitend een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.