Persoonlijk,  Politiek

Motie Omtzigt c.s. en vrijwilligerswerk

Zoals velen zullen weten, doe ik al jaren vrijwilligerswerk in mijn wijk voor Wijkberaad Vrederust.
Altijd was mij verteld, dat op de jaarlijkse aangifte IB ik geld mocht aanvoeren als gift, aangezien het wijkberaad niet in staat was de vrijwilligers een vergoeding te geven.
Helaas bleek dat dat niet mocht; een vrijwilligersorganisatie hoort aangesloten te zijn bij de ANBI. Nu hebben alle vrijwilligers wel een vrijwilligerspas via het HOF dus indirect is het wijkberaad wel aangesloten. Dacht ik.


De belastingdienst accepteerde dit, ondanks veel correspondentie, echter niet en met de controle van alle aangiftes over 2008 waar alle giften onder de loep werden genomen kwamen ze ook onze aangifte IB tegen.
Resultaat: een naheffingsaanslag.

In de diverse media was het al te lezen; veel vrijwilligers werden door de Belastingdienst geconfronteerd met een aanslag. Dit leidde tot veel commotie; velen (waaronder ik) wisten niet dat het niet mocht en hadden het als gift altijd aangegeven. Mij was ook altijd verteld dat het kon; zelfs door toenmalig wethouder Jetta Kleinsma.
Het leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer aangezien vele vrijwilligers, die toch heel belangrijk zijn voor de maatschappij behoorlijk in de problemen kwamen. Het doen van vrijwilligerswerk wordt zelfs gestimuleerd; niet echt reclame….
Natuurlijk doe je vrijwilligerswerk terwijl je weet dat je hiervoor niet wordt uitbetaald. Maar er zijn ook velen die wel een onkostenvergoeding ontvangen hiervoor. Tenslotte maak je wél diverse onkosten (kleding, vervoer, telefoon, pc en diverse andere zaken).

Laat nu net de motie Omtzigt (in PDF is deze beter leesbaar; google voor de volledige motie) aangenomen worden. Dus tijdig een bezwaarschrift met deze motivatie geschreven en in de bus van de belastingdienst gedaan.
Gistermorgen viel een blauwe envelop op de grond; mijn bezwaar was door de inspecteur geaccepteerd en dankzij die motie mocht ik toch de aftrek toch toepassen.

Wie ook is aangeslagen wegens een weigering in het kader van deze aftrek; ook achteraf mag je nog een herziening aanvragen over de jaren 2008 – 2010. Voor de jaren daarna wordt nog een en ander bekeken.Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.