Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Laatste update graffiti Berlage Kiosk

 

De Berlage Kiosk is kaal en vrij van graffiti (foto is van Richard Mulder die hem op de gevoelige plaat zette).

In mijn vorige log over deze kiosk schreef ik dat er misschien nog een vervolg zou komen -ik had geluiden gehoord, dat de schilderingen misschien toch zouden mogen blijven- maar helaas, het mocht niet zo zijn.

Met een van de kunstenaars heb ik contact gezocht of wat ik in mijn andere log, waar zoveel reacties op waren gekomen, onjuistheden stonden, die in de update niet waren opgehelderd.

Ook vroeg ik hem naar de gang van zaken, ook omdat hij (gelukkig) reageerde op reacties van reageerder “Actionbabe”.

 

Damir (een van de kunstenaars) schreef mij, dat hij op zaterdagochtend samen met zijn collega Mark en ik waren begonnen aan het huisje waarvan zij niet op de hoogte waren dat het een Berlagehuisje betrof.
Uiteraard waren ze ingehuurd en absoluut niet op de hoogte van verrassingsplannen en/of ander soort plannen; ze waren door de gemeente ingehuurd om een ontwerp te maken en uit te voeren.

Zij kozen voor een Japans thema omdat het dak van het huisje daar aanleiding toe gaf.

Toe ze maar net begonnen waren werden ze opeens overvallen door een aantal buurtbewoners. Eén man reageerde ontzettend kwaad.

De aanwezige politie wees de mensen er op dat zij dit in opdracht en dus legaal aan het uitvoeren waren.

Helaas kalmeerde dat de mensen niet en dreigden dat ‘s avonds de hogedrukspuit er op zou worden losgelaten.

Aan de man, die bijna buiten zinnen raakte van woede, heeft Damir voorgesteld het ontwerp te bekijken. Dit had geen positief effect, hij werd zelfs zo boos dat hij stond te trillen van woede, waarop Damir hem voorstelde dat hij hem ter plekke kon doodtrappen.

Misschien niet een echt handige opmerking, maar als je zoveel boze mensen tegenover je krijgt, waarvan één iemand buiten zijn zinnen lijkt, voorstelbaar.

Hiervan deinsde deze man ietwat terug en begon “kinderachtige geluiden te maken” waarop Damir antwoordde dat de man zelf was begonnen met het akelig gedrag.

Dit is waarschijnlijk een eigen leven gaan leiden waardoor het er misschien op is gaan lijken dat de kunstenaars bedreigd zouden zijn.

Wat overigens niet wegneemt dat ze de volgende dag een ei naar hun geworpen kregen!


Mark en Damir hebben gewoon keihard gewerkt aan iets waarvan ze dachten dat het een positief iets zou zijn, maar helaas bleek de realiteit net iets anders.
De 4e dag van het project zijn ze verder gegaan met het hun andere toegewezen huisje op de Regentesselaan en op de 5e dag zijn ze begonnen met het schoonspuiten van de Berlagekiosk.

 

Ik blijf het jammer vinden.

Deze kiosk (vroeger urinoir maar in 1992 gesloten) is dan wel een beschermd stadsgezicht, maar vol teksten en andere lelijke opmerkingen is het bijna een schande voor de architect/stedenbouwkundige.

Kunst is iets wat iedereen moet kunnen beleven; en dat mag niet bedorven worden door vandalisme.

Deze vorm van graffiti vind ik ook kunst.

Hoeveel jongeren (en ook ouderen….) weten ook maar iets van Berlage?

En mag “oude kunst” niet even (het was voor een half jaar) gecombineerd worden met “nieuwe kunst”?

Ik geloof nooit, dat Berlage dit erg had gevonden.

Zijn kiosk stond in de belangstelling na zo veel jaar; ook dat is overleven.

Zijn kiosk is niet gesloopt; hij werd even versierd.

En is dat niet toch nog een “kroon op je werk”?

 

Jammer dat de gemeente de bewoners niet eerder op de hoogte heeft gesteld en dat ze daardoor geen inspraak hebben gehad. Misschien dat dan alles anders was verlopen.

Ook voor de kunstenaars zelf; het lijkt me erg demotiverend als je zo hard werkt, een mooi ontwerp hebt gemaakt (want dat is echt mijn mening) en het op deze manier wordt afgehandeld.

Maar ook deze omwonenden die zo reageerden; om met zo’n manier om te gaan met deze artiesten is niet netjes; zij gingen ervan uit, dat het correct was geregeld. Het is niet netjes de woede op hun af te reageren.

Zij waren niet de oorzaak van de communicatiefout.

En hiermee is de “soap” (helaas) beëindigd.

 

 

 

Please follow and like us:

3 reacties

  • gerdaYD

    Dàt heb je knap verwoord, Geertje. Ik ben helemaal akkoord met jou!!!
    Zo te lezen, knap Kafkaiaans allemaal… Vreselijk! Voor bijna iedereen, buiten voor diegenen die de beslissing namen het te verwijderen…
    Blij dat je nog eens langs kwam, en maak er een reuzefijn paasweekend van hé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.