Stadsnieuws

Laatste Nederlandse tank rijdt over Lange VoorhoutGisteren, de zondag voorafgaand aan Prinsjesdag, reed de laatste Nederlandse tank door Den Haag over het Lange Voorhout. Op de foto boven na de standaarden die waren opgelegd, waarna de tank ging rijden.
Met het ‘opleggen van de standaarden’ werden aan het Lange Voorhout in Den Haag de cavalerieregimenten Huzaren van Sytzama en Huzaren Prins van Oranje ontbonden. Het is een gevolg van het afscheid van de tank als zwaarste manoeuvremiddel en het opheffen van de tankbataljons als gevolg van de bezuinigingen bij Defensie. Helaas had ik verzuimd een accreditatie aan te vragen en kon alleen alles zien over de hoofden van de vele pers die aanwezig was.
Het Regiment Huzaren van Sytsama en het Regiment Huzaren Prins van Oranje werden deze dag officieel ontbonden met groot ceremonieel in aanwezigheid van veteranen, oud gedienden en parate troepen.
Maar ook veel belangstellenden stonden langs de dranghekken.
Ook het voltallige Cavalerie Ere Escort trad met ongeveer 60 ruiters aan. Niet alle paarden waren even ”mak”; sommigen waren zeer onrustig door de drukte en muziek.
De muzikale opluistering werd verzorgd door het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens en het Reunieorkest van het Trompetterkorps der Cavalerie.
Tijdens de ceremonie werden de standaarden opgelegd en de tradities van de tankregimenten in bewaring gegeven bij het regiment Huzaren van Boreel. Dit regiment krijgt dan ook de verantwoordelijkheid voor het bewaren van de tradities van het al eerder ontbonden regiment Huzaren Prins Alexander.
Een laatste foto met de standaarden.Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.