Uncategorized

* Kraken

De ministers Dekker en Donner willen het kraken van gebouwen strafbaar maken. Op dit moment is kraken alleen strafbaar, als het in het eerste jaar gebeurt waarin een pand leegstaat.
In veel steden is de woningnood hoog; wachtlijsten kunnen wel oplopen tot 8 jaar.
De Haagse gemeente (samen met de 3 andere grote steden) willen niet dat het Rijk het kraken strafbaar stelt, omdat er nu druk is op huiseigenaren het pand ofwel opnieuw te verhuren, ofwel met plannen te komen voor nieuwe ontwikkeling. Langdurige leegstand is niet goed voor de stad.

De kraakbeweging voert nu sinds maandag actie in Den Haag meer dan 14 andere steden tegen het voorstel van minister Dekker.
Op meer dan 150 verschillende panden met een kraakhistorie zijn spandoeken opgehangen met teksten als ‘Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging’.
Zo ook hier op de Houtzagerssingel. (Overigens heeeft de Raad van State vandaag geoordeeld dat sloop van deze monumentale panden op de Houtzagerssingel doorgang mag hebben, ondanks bezwaren van de verenigingen Singelpingel en de Miefabriek. De rechter oordeelde dat nieuwbouw geen aantasting meer was van het beschermde stadsgezicht. Jammer….)

Photobucket - Video and Image Hosting

Ik vind dat kraken moet mogen. De woningnood is hoog. Natuurlijk hebben veel krakers een slechte naam; ze zouden gebouwen vernielen, a-sociaal zijn enz.
Maar feit blijft, dat hoe langer een pand leeg staat hoe slechter de conditie van een woning wordt. In een huis moet je leven om het goed te houden.
In veel panden worden culturele activiteiten (o.a. kunstenaars en kleine bedrijven) ontplooid; in dure huur/kooppanden zou dat niet eens mogelijk zijn!
Waarom een pand expres leeg laten terwijl de woningnood zo hoog is? Zolang er niet genoeg geschikte ruimte is voor iedereen, en voor ieders portemonnee, maar er wel panden leeg staan, zonder dat er uitzicht is dat er iets mee gebeurt, moet het mogen. Met het gegeven, dat een pand pas gekraakt mag worden, nadat het een jaar leeg staat; dat lijkt me lang genoeg voor een huiseigenaar!
Oke, een duur huis is verkrijgbaar, maar een sociale huurwoning is steeds moeilijker te krijgen.
Dit zijn slechts een paar argumenten voor kraken. Op deze site kan je de petitie tekenen om tegen het kraakverbod te stemmen!
Op de website van de kraakbeweging kan je meer lezen.

Bronnen:
RTV-West
Info Thuis
AD-Den Haag

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.