Kunst/Cultuur

Koninklijke ontmoetingen in Escher in Het Paleis

Koninklijke ontmoetingen
Arike Gill, De eenzame dans, blauwdruk van tekening op aquarelpapier tijdens tentoonstelling Koninklijke ontmoetingen

Dit najaar vindt er in Escher in Het Paleis een koninklijke ontmoeting plaats.
Tien Haagse kunstenaars gaan in de tentoonstelling Koninklijke ontmoetingen een gesprek aan tussen traditie en experiment, tussen verleden en heden.
Escher in Het Paleis heeft de kunstenaars uitgenodigd om nieuw grafisch werk te maken, met als inspiratiebron Paleis Lange Voorhout en zijn voornaamste bewoner, Koningin-Moeder Emma. Voor de tentoonstelling zijn ze uitgedaagd om buiten hun comfortzone te treden, want de kunstenaars maken normaliter werk vanuit allerlei verschillende disciplines: van grote architectonische installaties tot fotografie.

Koninklijke ontmoetingen
Thijs Ebbe Fokkens, J.W. I presume, zeefdruk, hout, metaal en bladgoud

Hun vernieuwende aanpak levert een bont palet aan kunstwerken op. Een caleidoscopische blik op de geschiedenis die laat zien dat grafiek meer is dan tweedimensionaal werk op papier. Van een bedrukt gewaad tot een zeefdrukraam tot een gouden ets: de mogelijkheden van het grafische medium zijn eindeloos.

Koninklijke ontmoetingen, dat plaats vindt ter ere van de Grafiektriënnale 2022, geeft een hedendaagse invulling aan de twee fundamenten van Escher in Het Paleis. Eschers voorliefde voor het grafische medium komt samen met de iconische locatie van het museum. Een paleis dat met zijn barokke koninklijke vertrekken en persoonlijke verhalen over Koningin-Moeder Emma vandaag de dag nog altijd inspireert.

De geselecteerde kunstenaars zijn tijdens het maken van het nieuwe werk intensief begeleid bij de Grafische Werkplaats in Den Haag, waar ze kennis hebben gemaakt met diverse grafische technieken. Parallel is bij de Grafische Werkplaats een kleine presentatie te zien met proefdrukken en voorstudies van het werk dat in Escher in Het Paleis te zien is.

 

Deelnemende kunstenaars:
Ai Hashimoto
Arike Gill
Hanna de Haan
Koos Breen
Lotte van Lieshout
Marleen Sleeuwits
Nynke Koster
Thijs Ebbe Fokkens
Yaïr Callender
Zeger Reyers

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.