Natuur/milieu,  Uncategorized

Kernreactoren in België leveren groot risico op

kernreactoren
Kernreactoren Doel

De verontrustende berichten in de media over het stilleggen van de kernreactoren in België de afgelopen tijd  zal niemand zijn ontgaan.
Vlak bij de grens van Nederland staat één kerncentrale, namelijk in Doel. Saillant detail: vanuit het stadje, dat vlak bij de haven van Antwerpen ligt, zie je een oude molen. Wat een contrast. Oude energieopwekking tegenover nieuwere.
Toch is deze kerncentrale, evenals die in Tihange, al oud.
En beiden hebben regelmatig gebreken zoals lekkages en scheuren.

Dusdanig zelfs, dat velen vrezen voor een kernramp zoals in 1986 nabij Tsjernobyl.
Beide kerncentrales liggen in een behoorlijk dichtbevolkt gebied. Maar mocht zich een kernramp voordoen, maakt dat op zich natuurlijk weinig uit want omringende landen zullen direct ook worden getroffen.
Misschien herinnert u zich nog, dat na de ramp in Tsjernobyl zelfs in Nederland de koeien niet meer buiten mochten razen, melk moest worden weggegooid en snelgroeiende planten (zoals bladspinazie en sla) ook doorgedraaid werden. Zelfs voor Nederland dat toch op relatief grote afstand gelegen is, had het grote gevolgen.

Avaaz.org vraagt nu mensen te tekenen met de volgende vraag aan minister Schulz:
“Als bezorgde burgers uit heel Europa vragen wij u om de eerdere beslissing om de deuren van de Belgische reactoren in Doel en Tihange te sluiten te bevestigen, op basis van de ongerustheid over de veiligheid naar aanleiding van vele lekkages, scheuren, en zelfs sabotagepogingen met betrekking tot deze centrales, en zoals verzocht door Europese ministers uit Duitsland, Nederland en Luxemburg. Gezien het grote aantal waarschuwingen en problemen, die zijn benadrukt door experts, zou België miljoenen Europeanen niet in gevaar moeten brengen, en in plaats daarvan juist open moeten staan voor een nieuw, grensoverschrijdend onderzoek dat de impact op het milieu analyseert volgens de Europese richtlijn milieueffectbeoordeling en het Espoo verdrag van de VN.”
Wil je ook je handtekening plaatsen: het kan via deze link (klik).

Kernenergie mag volgens diverse onderzoeken veilig zijn (al blijf ik dat betwijfelen) deze kernreactoren zijn oud en naar mijn mening niet meer veilig.

Mocht je geen voorstander zijn van Avaaz,org kan je ook op WISE de petitie tekenen!
Ook ik heb beide petities ondertekend.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.