Stadsnieuws

Havenkranen in Laakhaven blijven staan

Havenkranen
Eén van de havenkranen in Laak

Laakhaven. Een gebied dat immens verandert.
Er blijven stukken (gelukkig) herkenbaar, maar vergeleken met een jaar of 10 geleden, weet je niet wat je ziet.
Wat ik altijd machtig vond om te zien, waren de twee havenkranen. Er is goed nieuws: ze blijven staan!

Ze zijn namelijk aangewezen tot gemeentelijk monument en worden geconserveerd. Met de ene kraan werd jarenlang zand en grind gelost voor de betoncentrale Fabriton. De andere aan de Calandkade was van bouwmaterialenhandel Verhulst.

De kranen worden dit voorjaar grondig schoongemaakt en opgeknapt. Bij het opnieuw schilderen worden de bedrijfskleuren van Fabriton en Verhulst aangehouden.
De portaalkranen zijn tot gemeentelijk monument uitgeroepen vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van industrieel erfgoed uit de jaren zestig. Het heeft cultuurhistorische waarde als verwijzing naar de havengebonden activiteiten van de Petroleumhaven. Het zijn de twee laatste oorspronkelijke kranen van de Laakhaven en daarmee van zeldzame betekenis.

Gemeenteraadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij vroeg vorig jaar aan het stadsbestuur om behoud van de kranen. “Dit is goed nieuws. Behalve de RAC-hallen en Maakhaven is er veel gesloopt in Laakhaven. Fantastisch dat deze havenkranen nu ook blijven staan. Het is markant industrieel erfgoed en herinnert aan het industriële verleden van Laakhaven. Volgens kenners behoren de kranen tot de mooiste voorbeelden van havenkraanarchitectuur.”

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.