Natuur/milieu

Even nagenieten van lenteweer

fazant

 

Het zou de laatste echte lentedag zijn, dus heb ik nog heel even in de tuin gewerkt; niet teveel, want de GFT bak is propvol en eigenlijk wilde mijn rug niet echt meer meewerken.
Vanmiddag scheen de zon behoorlijk tussen de wolken die voorbij dreven, dus besloot ik even naar een braakliggend veld te gaan in de buurt, om te kijken hoe de natuur daar erbij stond.
Toen ik het veld opliep, vloog een vrouwtjesfazent op richting de bossen. Maar ook het mannetje liep weg; hij weigerde weg te vliegen. Snel de camera gepakt om hem te vereeuwigen.


 

klein vosje in het stro

 

Het was prachtig te zien hoe alles ook daar weer opkwam. Ik zag er hommels en zweefvliegen, maar helaas allemaal buiten bereik van de compact camera.
Maar ook een aantal vlinders!
Allemaal kleine vosjes. Schuw waren ze wel; alleen op hele grote afstand kon ik ze bewonderen.
 

Klein hoefblad

 

Het klein hoefblad bloeide welig; prachtig dat felle geel in het nog dorre terrein….

 

Heksenboter?

 

Ook prachtig geel-oranje was deze schimmel op een dode boom.
Ik weet het niet zeker, maar het leek me heksenboter; misschien dat iemand anders dat kan bevestigen?

 

bruine winterjuffer

 

Terwijl ik rondliep, hoorde ik twee buizerds boven mijn hoofd krijsen om daarop heel even in een boom te landen. Snel vlogen ze weer op om krijsend naar elkaar hun weg te vervolgen, althans, te zweven en “bidden”.
Op een steen zat ook al een juffer. Als ik me niet vergis de bruine winterjuffer. Het lijkt me ook het meest aannemelijk, omdat het de enige juffer is, die als imago overwintert. Andere libellen en juffers overwinteren als larve.

 

katjes

 

Een laatste kiekje van dit beeld waar ik immens van genoot vanmiddag: katjes tegen een wit/blauwe hemel.
Ik kan er weer even tegenaan; deze lentedagen waren heerlijk.

Please follow and like us:

2 reacties

 • Maurits Burgers

  Ik geniet weer van je fijne natuurbericht. Ik hoop dat de koudegolf mee zal vallen, echt vriezen zal het hier niet denk ik.
  Wat een mooie diversiteit heb je weer ontdekt vandaag. Of het Heksenboter is weet ik niet, erg moeilijk te beoordelen van een foto, maar eigenlijk dacht ik dat dat veel geler is (?). Ik heb vandaag ook een paar vlinders zien vliegen bij de Bosjes van Poot. Wat vroeg voor Cirtoentjes dacht ik eerst, die zie je vooral in de zomer dacht ik, maar ik zocht het op en blijkt dat ze twee generaties per jaar hebben. De eerste vanaf februari tot mei. Weer iets geleerd.
  Er zijn de afgelopen dagen al enorm insecten tevoorschijn gekomen. Nu maar hopen dat het niet te koud voor ze wordt.

 • Geertje

  Ik hoop het ook Maurits!
  Als ik de voorspellingen voor zondag zie, hou ik mijn hart vast.
  Gelukkig lijkt ook dat van korte duur 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.