Mens/Maatschappij,  Overweging

Bevrijdingsfestival meer gevierd: terecht!

Grote drukte vorig jaar bij Bevrijdingsfestival

 

De bevrijding wordt dit jaar in Den Haag meer gevierd dan in voorgaande jaren.
Mede-organisator Gerard van den IJssel zegt op de website 3VOOR12/Den Haag dat het zonde is om zoveel energie te steken in één dag.
Voorafgaand aan het Bevrijdingsfestival zijn er de Haagse Vrijheidsweken met bijna elke dag een optreden in het teken van 5 mei. Er komen activiteiten in het Humanity House, bij ProDemos en in de Centrale Bibliotheek.

De drie weken voor Bevrijdingsdag worden gevuld met concerten, lezingen, films, rondleidingen, exposities en debatten. Ondermeer Freek de Jonge, Howard Komproe en Frenk van der Linden werken mee aan de Vrijheidsweken. Het Bevrijdingsfestival wordt overigens dit jaar voor het eerst gehouden op het Malieveld in plaats van op het Spuiplein want dat werd te klein voor het aantal bezoekers.
Terecht dat de bevrijding van Nederland nog steeds wordt herdacht vind ik. En goed dat er nog meer aandacht aan wordt besteed, want ik hoop dat daardoor er meer de nadruk wordt gelegd aan de vraag wat vrijheid nu eigenlijk inhoudt. En dat deze kwetsbaar is.

Jarenlang al brandt de “World Peace Flame” naast het Vredespaleis. Was het maar overal vrede….
Wij mogen blij zijn te leven in een vrij land, met vrijheid van meningsuiting. Wij hebben de grondwet, waaraan wij allemaal gehouden zijn. Dat lijkt tegenstrijdig; want het schrijft ons iets voor. Een beperking van de vrijheid?
Nee, juist niet.
Want het eerste artikel: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan” zorgt ervoor, dat iedereen in vrijheid kán leven. Behoort te kunnen leven.

Waarom besteed ik hier nu zoveel aandacht aan?
Het gaat mij om Yunus die nu ondergedoken zit, omdat hij wordt opgevoed door een lesbisch paar.
Geen Nederlander heeft het recht door het eerste artikel van de grondwet zich daarmee te bemoeien. Men mag blij zijn, dat er zich iemand over een jongen ontfermt.
Maar zoals iedereen weet, wilde Erdogan op bezoek gaan bij dit paar om hun geaardheid en omdat zij Yunus geen Islamitische opvoeding geven.
Ik maakte me daar behoorlijk boos om.
Iedereen die in Nederland woont, Nederlander is, heeft te maken met de wetten die ons land voorschrijft. Dus ook Yunus en zijn ouders en pleegouders.
Het is vreselijk dat de laatsten zich nu bedreigd voelen en zelfs moeten onderduiken.
Zowel Yunus als zijn ouders als zijn huidige opvoeders wonen in Nederland dat een vrij land hoort te zijn.
Wij horen ervoor te waken dat wij dat ook daadwerkelijk blijven!
Wij mogen ons niet laten onderdrukken door eisen van anderen die indruisen tegen de grondwet van ons land.

Elke bedreiging van onze vrijheid horen we in de gaten te houden. Te waken dat we de vrijheid behouden.
We moeten wakker blijven, want het is niet vanzelfsprekend. Nooit.

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.