Historie,  Stadsnieuws

Archeologische vondsten aan het Spui

Archeologische vondsten
 
Een heel bijzondere dag was het gisteren.
Het weer was zo uitnodigend, dat ik niet anders kon dan eruit te gaan (mét zonnebril zelfs!).
Het is dan ook een blog met heel veel foto’s, want ik heb zoveel bijzondere dingen gezien, die moet ik gewoon delen. En dan is het nog een selectie.

 

sloop
 
Op het Spui waar Amadeus wordt gebouwd, mocht ik even het bouwterrein op, waar archeologische vondsten zijn gedaan door de gemeente Den Haag uit de 14e en 17e eeuw voor het maken van een paar foto’s.

 

Pelgrimsinsigne

Toen werd mijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt.
Want hoe zouden de vondsten er in het echt uit zien?
Dus de stoute schoenen aangetrokken en doorgereden naar de afdeling archeologie van de dienst stadsbeheer.

Veel liet men me daar zien en nog meer werd verteld over de bijzondere zaken die waren aangetroffen zoals deze (zink/tin legering) pelgrimsinsigne met de afbeelding van Maria en het kindje Jezus.
Aan de zijkant rechts is nog één engel te zien, wat oorspronkelijk aan beide kanten was. Boven in het midden een Mariakleed.
Deze insigne werd op de jas of hoed gedragen door mensen om te laten zien dat ze een pelgrimstocht hadden ondernomen.

 

 

 

 

 

Muntspeld

 

Ook is er een muntspeld gevonden. Deze speld uit de 14e eeuw (!) kon je ook op je kleding dragen. Aan de achterkant zat ooit de bevestiging voor de speld.
Overigens, elk streepje dat je vaag op de achtergrond ziet is ongeveer 2.5 centimeter, om een indruk te geven van de grootte.

 

Hanger

 

Wat ook mooi was, is deze ampul wat gebruikt werd als hanger. Je ziet het door de gaten aan de zijkanten; op deze manier kon je hem aan een ketting dragen. De bovenkant is dichtgeknepen, de bedoeling was, zodat mensen er of een stukje stof of wat wijwater in konden doen na de pelgrimstocht. Deze is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Santiago de Compostella.
In het bedevaartsoord Santiago de Compostella zou zich volgens een legende het graf van de apostel Jakobus (een van de discipelen van Jezus) bevinden. Geen wonder dat mensen dit als pelgrimstocht ondernamen als je beseft, dat in Den Haag de Sint Jacobskerk staat, samen met het Binnenhof één van de oudste gebouwen!
 

Glas met inscriptie

 

Prachtig was dit stukje glas (van een drinkglas). Bijzonder was dat er een inscriptie in zit.
Het bladderde enorm! Evenals het andere glaswerk overigens…..

 

Gebrandschilderd glas

 

Mooi zijn de twee stukken gebrandschilderd glas, waarvan één op de foto boven, met daarop tekstregels in Gotische letters. Het vermoeden bestaat dat deze fragmenten afkomstig zijn van het klooster Maria in Galilea dat tussen 1463 en 1574 stond in het gebied tussen de Bagijnestraat, de Lange Poten en de Korte Houtstraat. Waarschijnlijk zijn deze ramen na de sloop door iemand meegenomen, maar na breuk weer weggegoooid; vandaar dat ze daar terecht zijn gekomen.
Deze stukken bleven in de verpakking om verder geconserveerd te worden. Ik was heel blij dat de overige stukken even uit de dozen werden gehaald!

 

Venetiaans glas

 
Glas, wat is dat toch mooi te zien.
Zo ook dit overgebleven deel van een drinkglas van Venetiaans glas.
Hoe kunstig gemaakt en wat een schitterende kleuren; zo mooi is dit ook niet vaak aangetroffen!
Het deel wat je ziet, is waar het glas werd vastgehouden; de onderkant dus.
 

Houten bord

 

Trots werd ook een houten bord getoond.
Ook heel bijzonder, want houten borden werden vaak in het vuur gegooid als ze niet meer werden gebruikt. Ideaal als brandstof natuurlijk. Deze ligt onder water; eerst moet bekeken worden van welk soort hout het is gemaakt en de leeftijd bepaald, natuurlijk kan als het direct opdroogt het niet netjes meer geconserveerd worden.

 

Kom met vogel

 

Deze kom is beschilderd met de afbeelding van een vogel. En ja, het jaartal is leesbaar. 1596; onvoorstelbaar….

 

Brandbeveiliging

 

Bijzonder is dit ook. Want het is is wel een heel leuk verhaal. De huizen werden vroeger natuurlijk met open vuur (een open haard) verwarmd. Omdat de vloeren van hout waren, kon het ’s nachts niet zomaar blijven branden. Een grote schaal/schuif met gaten erin werd op het vuur geschoven. De gaten dienden ervoor dat het vuur kon blijven smeulen (zuurstof) zodat men ’s morgens gewoon wat houtjes weer op het vuur kon leggen om het weer aan te wakkeren. De schaal zorgde ervoor, dat de vonken ‘s nachts niet de vloer konden raken.

 

Chinees porselein

 

Dit schaaltje is één van de eerste geimporteerde porselijnen schalen uit China. Kraakporselein noemde men dat.

 

drinkbeker van aardewerk

 

Heel veel aardewerk was aangetroffen, zoals deze gave (en daarom bijzondere) wijnbeker

 

drinkschaal

 

en een drinkschaal (lijkt me erg onhandig zo te drinken!).

Al met al heb ik werkelijk genoten van al die bijzondere zaken uit Den Haag.
Ik waande me even in een schatkamer…
De vondsten zijn voornamelijk gedaan in een beerput.
Andelko die me alle verhalen vertelde dat er nog iets heel bijzonders was aan dit deel van het Spui waar de opgravingen waren gedaan.
Natuurlijk is het een van de oudste straten van Den Haag. Maar ook werden er funderingen van een huis uit de 2e helft van de 14e eeuw gevonden. Het bijzondere is dat dit huis waarschijnlijk voor een groot deel van baksteen was, terwijl toen de meeste huizen nog van hout waren. Natuurlijk was bijvoorbeeld het Binnenhof wel al van steen, maar huizen waren dit niet, omdat het een bijna onbetaalbaar bouwmateriaal was. Daarom gaan de archeologen ervan uit dat de bewoners van dit pand heel rijk waren.
Bedankt voor alle informatie en het tonen van de vondsten en ik hoop dat ik alles goed heb onthouden!

Please follow and like us:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.