Politiek

Afghanistan en angst voor geweld na terugtrekking leger

Afghanistan
Demonstratie afgelopen zondag bij de grondwetbank tegen geweld in Afghanistan

Reisadvies Afghanistan:
De kleurcode voor Afghanistan is rood.
Reis en verblijf niet in Afghanistan. Dit komt door veiligheidsrisico’s.
Door gewapende conflicten en aanslagen is de veiligheidssituatie in heel Afghanistan erg slecht. Vanaf 1 mei 2021 tot uiterlijk 11 september 2021 zullen alle Westerse militaire troepen uit Afghanistan vertrekken.

Houd er rekening mee dat de veiligheidssituatie na 1 mei 2021 nog sneller kan verslechteren. Bedenk of uw verblijf in Afghanistan strikt noodzakelijk is.
Zo niet, maak dan gebruik van de bestaande, maar beperkte internationale vluchten om uit Afghanistan te vertrekken.
Volg de ontwikkelingen via de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen. (…)
De Nederlandse ambassade in Kaboel kan Nederlanders niet ondersteunen of evacueren in extreme noodsituaties. Controleer of uw registratie bij de ambassade via de informatieservice nog actueel is.

Nu de internationale troepen uit Afghanistan vertrekken, laait ook het geweld in het land weer op. Dat zeggen de plaatselijke autoriteiten, die spreken over honderden doden in de afgelopen twee weken.

Het geweld zou fors zijn toegenomen nadat de Amerikaanse president Joe Biden bekend had gemaakt dat zijn troepen uiterlijk 11 september zijn vertrokken uit het land. In navolging van de VS kondigde ook de NAVO aan alle troepen terug te trekken, waaronder 160 Nederlandse militairen.

11 september is niet willekeurig gekozen. Die dag is het namelijk twintig jaar geleden dat de aanslagen op het World Trade Center in New York werden gepleegd, wat de directe aanleiding was voor de invasie van Afghanistan onder leiding van de VS.

Afghanistan
Grote spandoeken en toespraken. Peace was a dream for these kids. En Islam is about peace and love

Trieste is, dat niet alleen volwassenen slachtoffer zijn van het oplaaiende geweld. Ik lees op Nu.nl dat het dodental als gevolg van meerdere explosies nabij een middelbare school op 9 mei in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is opgelopen tot zeker vijftig.

Een heel interessant achtergrondartikel las ik hier in de Volkskrant.
Wat gaat er gebeuren in de toekomst?
Zal Afghanistan “terugkeren naar de Middeleeuwen”? Of zal de Taliban bereid zijn om de nieuwe verworvenheden in stand te houden (zoals mobieltjes, social media e.d.).
De vrees is, dat de terugkeer van de Taliban betekent dat vrouwen straks niet meer alleen de straat op mogen en mannen verplicht een baard moeten laten staan.
Er wonen daar mensen van in de twintig, in de bloei van hun leven, die nooit iets anders hebben gekend dan de bezetting. De afgelopen jaren zijn er mobieltjes geïntroduceerd. Door het internet konden ze zien wat er in de wereld te koop is. Meisjes konden naar school toe.

De Taliban hebben inmiddels grote delen van het land overgenomen. Een paar grote steden staan nog onder controle van de Afghaanse overheid, met steun van de Westerse militairen. Dit zal zeker veranderen na de terugtrekking van het Westen. De Afghaanse centrale regering staat namelijk erg zwak en er wordt gevreesd dat met de terugtrekking het land weer zal worden verscheurd door een bloedige burgeroorlog waarbij etnische milities de macht grijpen.

Dat er een demonstratie plaatsvond, is begrijpelijk. Aandacht voor hun situatie is belangrijk.
Door corona worden veel schrijnende zaken onder het kleed geveegd.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.