Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

Affiches uit de collectie van het Kattenkabinet

 

 

 

Echt leuk om te zien!

 

Gisteren wandelde ik door de Affiche Galerij in de Haagse tramtunnel waar nu de (zomer)tentoonstelling Affiches uit de collectie van het Kattenkabinet  te zien is.

 

Alleen maar katten die zijn gebruikt gebruikt in bijvoorbeeld reclame- en filmaffiches.

Leuk om al die oude reclame-affiches te zien.

 

Ik was ze vergeten, maar ik kreeg echt een “oh ja erlebnis” toen ik ze zag!

Zoals deze oude Philips reclame; komisch!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

Lees hieronder het persbericht voor meer informatie:

 

Van 5 augustus tot 5 oktober 2009 presenteert De Affiche Galerij AFFICHES UIT DE COLLECTIE VAN HET KATTENKABINET. Langharig, kortharig, cypers, rood, wit of zwart. Jazzcats, gelaarsde katten, boekenwurmen en dakhazen; ze zijn allemaal terug te vinden in de zomertentoonstelling van De Affiche Galerij. Het gaat om katten. Katten in alle soorten en maten. Waarschijnlijk is geen ander dier zo vaak gebruikt in reclame-uitingen als de kat. Niet alleen als woord in het product, zoals bij ‘Witte Kat batterijen’, het Parijse theater ‘Le Chat Noir’, ‘Lana Gatto’ wol of ‘Zwarte Kat koffie’, maar ook om bijvoorbeeld verwarmingselementen, wasmachines, televisies of boeken aan te prijzen.
Een bijzondere plek in de tentoonstelling is gereserveerd voor filmaffiches. Het gaat om vijf eigenwijze affiches. De eerste drie ‘Chacun cherche son chat’, het Italiaanse affiche voor Walt Disneys’ ‘Il Gatto Venuto dello Spazio’ (vrij vertaald zoiets als ‘Cats in Space’) en het Poolse affiche ‘200 mil do domu’ (‘The Incredible Journey’) zijn hier een duidelijk voorbeeld van. In het affiche van ‘To catch a thief’ verbeeldt de kat de lenigheid en behendigheid van de dief en het dier op ‘What’s new pussycat?’ geeft een aardige impressie van de komische taferelen die zich in deze film van Woody Allen afspelen.

 

Gerenommeerde kunstenaars als Henri Toulouse Lautrec en Pierre Bonnard hebben affiches ontworpen met dit beminnelijke huisdier in de hoofdrol en ook voor reclames van grote bedrijven als de Bijenkorf en Philips is hij gebruikt. Affiche-kunstenaar pur sang Frans Mettes portretteert voor zijn Philips wasautomaten reclame hetzelfde witte katje als te zien is op het waarschuwingsaffiche ‘alleen vallende katten komen op hun pootjes terecht’. Misschien was het dier wel de trouwe metgezel van Mettes?

 

Deze en nog veel meer katten zijn nog tot 5 oktober 2009 te zien in De Affiche Galerij.

De Affiche Galerij is gevestigd op station Spui in de tramtunnel in Den Haag. Dagelijks geopend van zes uur ‘s morgens tot 1 uur ‘s nachts. De toegang gratis.

Please follow and like us:

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.