Natuur/milieu

Insecten en ons ecosysteem

 

Alle bomen en struiken weggehaald uit angst voor de uitheemse boktor 

 

De wereld wordt steeds kleiner.

De laatste decennia is het steeds simpeler geworden van en naar andere landen te reizen.

Tegenwoordig worden diverse producten uit alle landen van de hele wereld geïmporteerd; heerlijk toch?

De keuzemogelijkheden zijn immens en je hoeft niet meer naar een bepaald land om bijvoorbeeld te genieten van exotische producten.

Toch zit er ook een keerzijde aan het verhaal.

 

 

Het begon een aantal jaar geleden, toen men oplossing leek te hebben gevonden voor het probleem met luizen in de kassen; het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje. Dit diertje is een grote veelvraat, dus ideaal voor agrariërs.

Helaas ontsnapten er een aantal en nu vermenigvuldigen ze zich massaal.

Zij zijn een ware plaag geworden in grote delen van Europa en ook Nederland. Ze bedreigen de inheemse soorten, omdat ze niet kieskeurig zijn wat betreft hun eten; ook larven van onze “eigen” lieveheersbeestjes (alsmede larven van andere insecten) moeten eraan geloven.

 

De vleesetende wesp gefotografeerd in Lamontjoie tijdens een wandeling….

 

Dit jaar was er het onheilspellende bericht in de Lot-et-Garonne waar zich Aziatische wespen hadden gevestigd.

Ze heten Vespa velutina, vleesetende wespen, en voeden zich dus met vlees. Kleinere insecten zijn hun voedsel en ze worden maar liefst zo’n 2.5 cm. groot. Ze komen, zoals hun bijnaam al zegt, uit Azië (onder andere China) en zijn meegereisd met een vrachtschip.

Ze verspreiden zich snel, mede omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben in Europa.

Normaal gesproken zijn ze niet gevaarlijk voor de mens, maar als ze zich aangevallen voelen vallen ze -net als onze ‘eigen’ wesp- aan; in Frankrijk moesten al een aantal mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Maar bijvoorbeeld voor bijenhouders kan deze wesp een ramp inhouden, omdat ze zich met kleinere insecten voeden. En zoals men weet, hebben imkers het op dit moment al zwaar!

Vanzelfsprekend zullen we er ook rekening mee moeten houden, dat deze wesp zich ook in Nederland zal gaan vestigen, evenals het lieveheersbeestje dat zich razendsnel verspreidt in Europa.

 

En nu is een gebied in het Westland (Honselersdijk) gekapt en van struiken ontdaan (bovenste foto) vanwege een uitheemse boktor, de Oost-aziatische boktor (“What’s in a name?”).

De boktor is voor de mens ongevaarlijk, maar zeer schadelijk voor bomen en struiken.

Volgens een bewoner van Honselersdijk was deze er terecht gekomen door een bonsai kweker. In een straal van 100 meter moeten nu alle bomen en struiken worden gerooid, zodat deze boktor zich niet verder kan verspreiden. Een vergoeding wordt beloofd, maar wat heb je eraan, als je met zorg en geduld je mooie tuintje hebt zien “opgroeien”?

 

Duidelijk is, dat onze wens producten te importeren erg gevaarlijk kan zijn.

Buiten de opwarming van de aarde (ongeacht je mening wat of wie dit heeft veroorzaakt) kan ons hele ecosysteem hierdoor in gevaar komen.

Denk maar door; als insecten verdwijnen, waar grotere dieren van afhankelijk zijn, waar eindigt het dan? De kringloop wordt volledig verstoord.

Please follow and like us:

2 reacties

  • Hanny

    Het risico van slepen met voedsel over de hele wereld. Maar niet alleen dit soort beestjes zijn een bedreiging, ook virussen en bacteriën. Maar ja, alles wat van ver komt, is lekker. En dichtbij huis vakantie vieren is ouderwets. Tot het een keer echt mis gaat. Maar dan zal het te laat zijn.

  • Barry

    Iedere actie heeft een reactie ongeacht goed of slecht. Door vliegtuigen en boten is de wereld een stuk kleiner geworden. En kan je eenvoudig spullen krijgen die duizenden kilometers verder verbouwd worden. En ja dan komen er ook wel eens dingen mee die je eigenlijk niet hier wil hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.