Overweging

Zinloos geweld en (geen) amateurvoetbal

Mijn mening over oorzaak en gevolg

Afgelopen weekend werden geen amateurvoetbalwedstrijden gespeeld.
De KNVB had zo besloten in verband met de dood van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Een paar jongens hadden hem na afloop van een (amateur)wedstrijd dusdanig getrapt en geslagen, dat hij aan de gevolgen hiervan overleed.
Echter, prof voetbalwedstrijden mochten wel worden gespeeld. Wel werd, ook bij de wedstrijd Ado – PEC Zwolle gisteren een minuut stilte in acht genomen, evenals bij andere prof voetbalwedstrijden.
Gistermiddag werd een stille tocht door Almere gelopen, waaraan ook minister Schippers (Sport) meedeed als vertegenwoordigster van het kabinet.

Goed, dit was het feitenrelaas.
Allereerst heb ik mijn zeer verbaasd, dat in dit geval alleen amateurvoetbal wedstrijden werden afgelast.
Is dit alleen het probleem bij amateurwedstrijden?
Me dunkt van niet. Hoeveel politie-inzet is wel niet nodig om agressie rond bepaalde prof voetbalwedstrijden in goede banen te leiden?
Nauurlijk vraagt dit gebeuren om een reactie. Maar is het buitenproportioneel gedrag niet al veel langer aan de gang? Had de KNVB niet al veel eerder moeten ingrijpen?
Geweld in en rondom een wedstrijd, wat nota bene een sport zou moeten zijn, waarin men plezier zou moeten hebben, mag niet en nooit worden toegestaan.
Grenzen hierin zijn al jaren overschreden.

Ten tweede erger ik me nog aan iets.
Een jonge man met een gezin is gedood. De aanleiding kan me niets schelen. Je hebt met je handen van een ander af te blijven.
Helaas, het waren Marokkaanse jongeren.
Een prachtig “maaltje” voor een bepaalde groep mensen.
Het liefst zouden deze mensen hun direct “ouderwets vierendelen”.
Ja, zij hebben deze mannen gedood en horen zwaar gestraft te worden.
Maar wat als het brave blanke jongeren waren? Wat was dan de reactie op internet geweest?
Ik kan het raden. Er zouden allemaal redenen aangevoerd worden hoe hun dat had kunnen overkomen.

Ik merk in diverse media, maar ook aan verschillende reacties op mijn blog, dat we in een gevarenzone terecht komen. De haat jegens bepaalde groeperingen (ik noem het voor het gemak maar even zo) groeit steeds verder.
Maar zinloos geweld wordt echt niet alleen veroorzaakt door “Mokro’s”…

Buiten dat, is het niet ook deels onze eigen schuld?
Neem nu de periode dat mensen uit andere landen hier van harte welkom waren. Ach, ze zouden als er geen werk meer was, toch weer naar “hun eigen” land terugkeren. Allemaal werden ze in éénzelfde wijk gepropt. Een sociaal minder goede wijk. Kansen om te integreren, verplichtingen om te integreren waren er niet. Wij hadden werk genoeg en zij deden datgene waar wij geen zin meer in hadden: het zware en vervelende werk.
Even vergaten we, dat ook zij omhoog wilden komen.

Hun kinderen groeiden op en moesten ook naar school.
Doordat er geen integratie had plaatsgevonden, kwamen veel kinderen in een isolement. Zij moesten thuis in hun cultuur en in de “buitenwereld” in onze cultuur meedraaien. Onbegrip; zowel thuis als daar buiten.

Van oorsprong Nederlanders eisen nu, dat iedereen meedraait in de Nederlandse cultuur.
“Als je op vakantie gaat probeer je je toch ook aan te passen?” Hmmm. Als wij in Turkije op vakantie gaan, wat valt er daar aan te passen? Wij komen toch alleen in de toeristische delen!
Hallo!!!
Hebben wij wel eens geprobeerd, te kijken naar hun cultuur? Daar minimaal begrip voor op te brengen? En nee, ik pleit beslist niet dat wij met “hun” moeten meedoen, maar dat wordt ook helemaal niet gevraagd. Simpelweg praten met je buurman.
Eeten we ook niet graag Chinees, een Turkse pizza of een broodje Döner?
Is het dan teveel gevraagd, om ook even met de verkoper te praten? Het zou misschien al veel vooroordelen uit de weg ruimen. Want, net als de meeste van oorsprong Nederlandse mensen, zijn zij echt wel aardig!

Wij zetten ze nu in een apart hokje.
En als we niet uitkijken, komen we in eenzelfde situatie terecht als vlak voor de WOII.
Willen we dat een dergelijke situatie zich nogmaals voordoet? Dat we weer kunnen rouwen om zoveel doden omdat we weigerden open te staan? Kunnen we weer onze schuld bekennen dat onschuldige mensen het slachtoffer zijn geworden…
En dan valt er echt niet meer met het beschuldigende vingertje naar Hitler te wijzen hoor!

Want ik ben ervan overtuigd, dat het grotendeels onze eigen schuld is dat vele jongeren “doordraaien”.
Het sociaal isolement.
Het feit, dat ze wel degelijk worden gediscrimineerd.
Het vaak wonen in een “zwakke wijk”.
Een minder toekomstperspectief dan “blanke” jongeren (en voor deze is het toekomstperspectief al zo laag geworden).
Een over het algemeen lagere vooropleiding -wat ook weer komt door het wonen in mindere buurten- waardoor ook het onderwijs minder is.
En zo kan ik nog wel een tijd doorgaan.

Het gedrag van de jongeren die de grensrechter hebben doodgeslagen praat ik niet goed. Ik walg ervan.
Maar ook vind ik het slecht hoe de politiek in in het begin met de “gastarbeiders” is omgegaan.
Maar ook hoe er nu met mensen uit andere landen wordt omgegaan.
Asielzoekers worden met de nek aangekeken. Zowel door de politiek als door de “burgers”. “Laat ze lekker in hun eigen land blijven!” Begrip voor een levensbedreigende situatie kan niet meer worden opgebracht nu het economisch slechter gaat met ons land.
Niet van oorsprong Nederlandsse mensen worden door een groep politici tegen elkaar opgehitst. De media, die ook veelvuldig een aandeel hieraan hebben.

Medelanders die nog steeds niet ingeburgerd zijn. Kinderen die met hun ouders naar de dokter moeten om te kunnen communiceren. Dit kan en mag toch niet meer in deze tijd?
Als een gezin hier langer is, hadden de ouders toch allang Nederlands onder de knie moeten hebben? En kom niet aan dat dat alleen hun schuld is. Er had van bovenaf dwang moeten zijn geweest. Niet alleen voor deze mensen zelf, maar ook voor hun kinderen. Tenslotte zorgt ook dat ervoor, dat zij op school niet met een achterstand beginnen!

Als iedereen nu eens zijn vooroordelen opzij zette.
De politiek ervoor zorgde dat iedereen ten minste Nederlands onder de knie krijgt.
Iedereen goed onderwijs zou krijgen.
Mensen met elkaar en niet over elkaar gingen praten, dus ook met degenen die een andere afkomst heeft.
Niet elkaar in een hokje stoppen.
Respect naar elkaar tonen.
We leven tenslotte in één wereld.
Wij zijn allen individueel verantwoordelijk voor deze wereld.
Deze kan zo mooi zijn, maar dan moeten we er wel allemaal aan meewerken.
“Imagine”.

Please follow and like us:

2 reacties

 • Ferry

  Zit ik ook vaak aan te denken , de taalachterstand .
  Kinderen en kleinkinderen van gastarbeiders ze hebben het moeilijk , thuis word er de taal van het moederland gesproken en ja…. dan begint de ellende al .
  Na de basisschool het voortgezet onderwijs , ze zitten klem m.n. de jongens die trekken het niet , het nivo is al gauw te hoog , haken af of komen in het gunstigste geval in het lager beroepsonderwijs nog tot aan de eindstreep … het diploma.
  En dan aan de slag zou je zeggen , maar daar is de volgende hindernis .
  Kan een werkgever kiezen tussen Jan Piet Ahmed of Mohammed dan zal de voorkeur naar de eersten uitgaan , niet op basis van kwaliteit maar op wan / vertrouwen.
  Het gevolg ….werkloos al bij de start van je jonge leventje .
  Dit gaat rond , dit spookt rond in dat deel van onze samenleving , het zijn “zij” zouden ze kunnen denken die er de oorzaak van zijn dat “wij” niet geaccepteerd worden .
  Het is deels waar en helaas groeit er een sfeer mede aangewakkerd door bepaalde politici waarin die jongeren er op een slecht moment er toe over kunnen gaan een grensrechter uit te kiezen als zondebok.
  Een vader die nergens mee van doen had , alleen slechts de jeugd te begeleiden in het beoefenen van hun sport.
  In en in treurig en ik hoop dat de dood van de jonge vader niet voor niets is geweest en mensen en politici ook na de stille tocht goed blijven nadenken hoe het zo gekomen is en er lering uit blijven trekken !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.