Veteranendag 2020 ingetogen gevierd in Ridderzaal

De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan Nederlandse veteranen. Deze dag wordt altijd gehouden op de laatste zaterdag van juni.
Door het coronavirus werd Veteranendag 2020 niet gevierd zoals gebruikelijk.
Er was wel een eerbetoon in de Ridderzaal, maar die was heel ingetogen en met weinig publiek.
Ondanks alle (komende) versoepelingen inzake Covid-19 blijft de 1,50 meter standaard voorlopig.
Ik heb dan ook geen enkel beeld van deze dag, maar die zijn in de andere media te vinden. Wel wil ik aandacht besteden aan Veteranendag 2020 omdat ik van mening ben, dat veteranen aandacht verdienen. Zij hebben gezorgd voor de vrijheid.

Zeker in dit jaar, waarop we 75 jaar bevrijding mogen vieren vind ik het extra belangrijk aandacht te besteden aan Veteranendag: in de voorgaande jaren sloeg ik het wel eens over omdat het altijd samenvalt met Parkpop.
Maar vrijheid is kostbaar en breekbaar. Het is, zeker in deze tijden, belangrijk heel waakzaam te zijn dat we onze vrijheid niet kwijt raken.
Daarom toch deze blog.
De meest indrukwekkende Veteranendag was voor mij 10 jaar geleden.
Wel heel toevallig dat het net een decennium geleden is!
Ik kreeg tijdens deze dag ook heel veel informatie. Informatie over bijvoorbeeld de witte anjer.

De witte anjer is hét symbool van Veteranendag.
Ik raakte in gesprek met Louis Timmermans, voorzitter van de Stichting Anjerveteranendag (SAVD).
Hij vertelde dat iedereen de witte Anjer symboliseert met Prins Bernhard. Maar eigenlijk klopt dit niet helemaal. Het heeft eigenlijk zelfs in Den Haag zijn oorsprong en wel in 1940, 29 juni.
Na de bezetting van Nederland in 1940 was 29 juni de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis (die door de bezetter niet werd geaccepteerd; de Koninklijke familie was toen uit Nederland gevlucht).
Die dag werd door door duizenden mensen aangegrepen in heel Nederland om collectief hun verzet te tonen tegen de bezetter door het dragen van een witte anjer. Tenslotte Nederland kenmerkte zich door Vrede, Veiligheid en Democratie en deze werd door de bezetter geschonden. Na de oorlog is Anjerdag in 1946 en 1947 nog gevierd. Helaas werd het daarna “vergeten” tot het in 2005 weer als symbool werd gebruikt.