Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

Tong Tong Fair 2022 feestelijk geopend

opening Tong Tong Fair
Saskia Bruines en de heer Mayerfas luiden de ‘tong tong’ waarmee opening van de Tong Tong Fair 2022 een feit is

De tenten van de Tong Tong Fair 2022 staan op het Malieveld!
Gelukkig, na twee jaar afwezigheid…
Het was fantastisch er weer een kijkje te mogen, zalig te smullen (wat ik uiteraard ook heb gedaan) en prachtige Indische dingen te kunnen kopen voor thuis. En niet alleen hapjes!
Hieronder het volledige persbericht, want waarom het wiel zelf uitvinden? Er is zo veel te vertellen, en in het bericht staat alles. (De foto’s zijn uiteraard wel van mij).
Neem ook een kijkje op de Tong Tong Fair 2022: ik heb genoten!

Tong Tong Fair op Malieveld feestelijk geopend na twee jaar afwezigheid
Tong Tong Fair 2022
Directeur Tong Tong Fair

62e editie van grootste Indische evenement van Nederland van start
De komende 10 dagen staat het Malieveld in Den Haag in het teken van de Tong Tong Fair, het grootste en oudste Indische evenement van Nederland (1959). Met het luiden van de ‘tong tong’ door de ambassadeur van Indonesië, de heer Mayerfas, en Saskia Bruines, wethouder Economie, Internationaal, Dienstverlening en 2e locoburgemeester, werd vanmiddag de 62 editie van het populaire evenement feestelijk geopend. De Tong Tong Fair is een actuele mix van Oost en West, een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in themapaviljoens. Het theaterprogramma is omvangrijk en zeer divers. Voor het volledige programma klik hier.

De welbekende witte tenten van de Tong Tong Fair op het Malieveld openden gisteren hun deuren rond het middaguur.
Saskia Bruines en de heer Mayerfas, die tijdens deze editie de ‘tong tong’ luidden, verklaarden hiermee officieel de Tong Tong Fair voor geopend.
De ceremonie werd vervolgd met een toespraak van de heer Mayerfas, de ambassadeur van Indonesië.

Ik ben ontzettend blij dat wij de deuren van de Tong Tong Fair weer hebben kunnen openen. De enthousiaste en lovende reacties van de mensen die ik voorafgaand aan de opening en vandaag heb mogen ontvangen, doen mij veel goed. We hebben er de afgelopen twee jaar hard voor moeten werken, maar we kijken er enorm naar uit om de komende dagen de bezoekers te ontvangen. We nemen hen mee op ontdekkingsreis door Zuidoost-Azië in de Indische hoofdstad van de wereld, namelijk in Den Haag”, aldus Siem Boon, directeur van Tong Tong Fair.

Tong Tong Fair 2022
Prachtige handgemaakte voorwerpen die worden verkocht
Ontwikkelen van cultuurgoed
Het 11-daagse evenement biedt bezoekers verschillende programmaonderdelen aan om de Indische cultuur – een eeuwenoude mengcultuur van Oost en West – verder te ontdekken. Het varieert van serieuze kennisvergaring tot leuk, lekker en gezellig. Het programma focust zich op de Indische cultuur van toen én nu, maar ook op Indonesië. Er is muziek en dans op het Tong-Tong-Podium, er zijn boekpresentaties, interviews en talkshows in Studio Tong Tong en kookdemonstraties in het Kooktheater. Onder andere David Van Reybrouck, Ernst Jansz, Francis Kuijk, Jasper Blom, JazzmasterMania, Marion Bloem en Vanja van der Leeden zijn onderdeel van het programma. Tussen de programmaonderdelen door kan een uitgebreid bezoek worden gebracht aan de Eetwijk waar uiteraard Indische klassiekers zoals nasi rames en spekkoek als gerechten uit diverse Indonesische streekkeukens verkrijgbaar zijn. Daarnaast komen ook vegans aan hun trekken op de Tong Tong Fair. De Zuidoost-Aziatische keuken heeft veel groentegerechten en gerechten met tahoe en tempeh. Denk bijvoorbeeld aan tahoe ketoprak, lotèk of kredok.
Batik-Eiland
Tijdens de 62e editie van de Tong Tong Fair wordt batik, een traditionele stof uit Indonesië met veel patronen en kleuren, in de spotlight gezet. Door de historische relatie tussen Indonesië en Nederland is ook hier in Holland batik bekend, maar wat weten we er nou precies van? Die vraag wordt beantwoord. In Batik-Eiland is de expositie ‘Batik maakt de man’ te aanschouwen. De expositie vertelt het verhaal over de geschiedenis van batik als mannenkleding en hoe mannen tegenwoordig deze mode dragen. Verder zijn in de stand batik-expert Sabine Bolk en ontwerpers Romée Mulder en Myrthe de Groot van modelabel Guave dagelijks aanwezig. Sabine heeft haar eigen spreekuren, waarbij bezoekers eigen batik kunnen meebrengen om deze samen te bestuderen. In het Upcycle Atelier ‘upcyclen’ de ontwerpsters van Guave meegebrachte kledingstukken van bezoekers met resten batik uit hun vorige collecties.
Wieteke van Dort
Wieteke van Dort en Aïs Lawa-Lata
Expositie: De Donkere Kamer van Indië
Hoe jongere kunstenaars terugkijken op het koloniale verleden laten drie beeldmakers zien in de tentoonstelling ‘De donkere kamer van Indië; Beelden van de volgende generatie’. Fotografen Raoul Kramer en Eric Kampherbeek en ruimtelijk ontwerper Iris Erkelens reflecteren alle drie op het leven van hun grootouders in Nederlands-Indië. Zij illustreren dat de jongere generatie zich bezighoudt met haar geschiedenis en identiteit.
Tong Tong Fair 2022
Heerlijk smullen. Ik heb een zalige Pisang Goreng gekocht (onder andere…)
Den Haag viert Indische cultuur tijdens Tong Tong Fair
Daarnaast kunnen bezoekers van de Tong Tong Fair 2022 en geïnteresseerden elders in Den Haag het evenement beleven. Zo organiseren instellingen als de Koninklijke Bibliotheek en CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis workshops en toont het Filmhuis diverse films. Rederij Willemsvaart vaart dagelijks door Indisch Den Haag, waarbij onder andere een tussenstop wordt gemaakt bij het Indisch Monument. Ook zijn er stadswandelingen door Indisch Den Haag. Deze programma’s zijn qua tijd prima te combineren met een bezoek aan de Tong Tong Fair.
Over Tong Tong Fair
De Tong Tong Fair is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag, en komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. Het is een actuele mix van Oost en West en altijd in beweging. Door samenzijn en creativiteit blijft de Indische cultuur zich ontwikkelen. De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia.
Meer sfeerfoto’s? Klik hier.
Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.