Kunst/Cultuur,  Stadsnieuws

TodaysArt 2011
Op 23 en 24 september werd in het centrum van Den Haag het TodaysArt festival weer gehouden.

TodaysArt is een festivalconcept dat draait om de presentatie en de ontwikkeling van avontuurlijke hedendaagse beeldende en podiumkunsten.

Het bestaat sinds 2005 en brengt internationale kunstenaars, denkers en het publiek naar Den Haag.
Vanaf dit jaar ook naar Brussel.

Op en rond het Spuiplein waren diverse hedendaagse kunstuitingen te zien. Veelal een combinatie van visuele en auditieve kunst. Verrassend, spectaculair en verbazingwekkend.

In het Atrium was een ‘Transformer’ te zien. Een op maat gemaakte citroen, die langzaam tot een gigantisch hoog ‘monster’ transformeerde en zich hierop weer tot een auto verkleinde.
Helaas moest ik de eerste dag van het festival missen; ik voelde me hondsberoerd. Waarschijnlijk toch op de tocht gestaan tijdens het werken in de tuin. Maar daarover later meer. Gelukkig kon ik gisteravond wel. Ik heb, na een wat sloom begin enorm genoten! Vorig jaar vond ik wel dat er meer te zien was op het Spuiplein zelf, meer indrukwekkende kunst.

Als je Theater aan de Haven binnenliep werd je direct verbaasd door een enorme racebaan opgesteld van vinyl platen.
Men kon plaats nemen in een ‘racewagen’ achter een scherm en de op afstand bestuurbare wagens bedienen, waarbij door het rijden op deze elpees geluid geproduceerd werd. Niet altijd ging dit even soepel….
In Theater aan de Haven was een indrukwekkend optreden van Martin Messier samen met  collega Quebecer Nicolas Bernier ‘La Chambre Des Machines’. Hierbij ontstond een surround sound door middel van het bespelen van de machines die geconstrueerd waren samen met een tape die afgespeeld werd terwijl je tegelijkertijd kon kijken naar een videofilm op de achtergrond.
Ook was hier een optreden van Sculptuur. Dit is een duo, bestaande uit elektronische muziek producer, Dan Hayhursten animator en Reuben Sutherland. Via een camera boven een draaitafel werden beelden geprojecteerd op een scherm, die ontstonden door substantes of platen met beelden op deze draaitafel te manipuleren terwijl tegelijkertijd muziek werd gecreeerd.
Maar ook op het Spuiplein was veel te zien en te doen.
Zoals hier waar sterretjes, of lampjes gemaakt werden door spelden in een bolletjes te prikken. Mooi gezicht!
Controversieel maar leuk te zien waren vibrators die aangezet waren, en waardoor door de trillingen een kunstwerk ontstond.
Zag het Spuiplein er niet mooi uit?
De fonteinen waren aan, wat een heel speciaal effect gaf.
Prachtig waren ook de projecties op onder andere het IJspaleis. Soms zag je een laserstraal, die ik niet kon plaatsen, tot ik nog een keer een rondje maakte.
Mensen stonden met een katapult. Maar niet zomaar één. Na een aantal toetsen ingedrukt te hebben konden ze deze straal op de projectie van TodaysArt ‘Leap into The Void’ afschieten.
Bovenaan de trap op het Spuiplein was een ‘tentenkamp’ gecreeerd. Shelter. Hoe toepasselijk in deze tijd. Indrukwekkend, mooi en het dwong je tot nadenken….Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.