Politiek

Scootmobielen mogen weer sneller dan 8 km

scootmobielen
Kavita in gesprek met demonstranten die vinden dat snelheid scootmobiels niet omlaag moet

Dat was me wat.
De snelheid van scootmobielen was beperkt tot 8 km. per uur.
Op zich geen drama als je net als een voetganger overal terecht kan (OV, taxibusje en dergelijke), maar ben je afhankelijk van een een dergelijk hulpmiddel heel onhandig. Want in het OV kan je amper terecht. Er zijn wel trams geschikt, maar dan heb je snelheid nodig in te rollen. En niet te vergeten de diverse haltes die niet geschikt zijn voor scootmobielen. Of een lift die niet werkt bij een halte, zoals ik hier al schreef in het artikel met Voorall.
Makkelijk is dus, als je dan sneller kan zodat je zelf naar een plek kan rijden zonder “eeuwen” onderweg te zijn

Tenslotte, ook deze mensen hebben hun bezgheden nietwaar? Familie, werk, vrijwillierswerk, afspraken met zorg enzovoorts.
Scootmobielen die je koopt zijn begrensd tot 18 kilometer per uur. Maar, die je huurt via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) op 8 kilometer per uur. Nu dan….
Heel onpraktisch, want het zorgt ervoor dat het onveilig wordt op het fietspad, waar je met zo’n voertuig ook mag rijden. (Naast het probleem dat je amper je directe omgeving meer kan verlaten).

scootmobielen
In de hal van het IJspaleis. Ook diverse politici kwamen erbij staan

De scootmobielen die je huurt via de Gemeente rijden nu dus maximaal 8 km. per uur. Dit zou zijn uit veiligheidsoverwegingen. Er zouden dan minder ongelukken plaatsvinden wat dus uiteindelijk ook goedkoper is voor de Gemeente.
Het betreft een proef die eind dit jaar geevalueerd zou worden.
Maar afgelopen donderdag 7 juli werd in het IJspaleis gedemonstreerd door een groep boze bezitters van zo’n voertuig.
Zij vonden, dat het juist gevaarlijk is als ze met een “slakkengang” zich konden voortbewegen. En moesten er niet aan denken, dat ze voor een afspraak de dubbele tijd kwijt zouden zijn.

scootmobielen
Margreet Roemeling van Voorall

De stichting Voorall is het met hun eens en had al een advies gegeven aan de Gemeente Den Haag. Hier kan je dit lezen.
De Stichting Voorall zet zich in voor de belangen van Hagenaars met een beperking. Margreet Roemeling van Voorall vindt het plan van de gemeente onverstandig en onbegrijpelijk. Want “dit zorgt ervoor dat mensen niet meer hun buurt uitkomen en dus niet meer gelijkwaardig mee kunnen doen in de stad. Het draagt bij aan sociaal isolement en aan gevaarlijke verkeerssituaties”.

scootsmobiels
links Lesley Arp van de SP

De proef die tot eind dit jaar loopt wilde wethouder Kavita Parbhudayal (VVD) niet stopzetten Maar de hele gemeenteraad, op Forum voor Democratie na, sloot zich aan bij de kritiek en steunde een motie van de SP. hierin staat dat de maximumsnelheid niet standaard verlaagd wordt. Een eventuele verlaging moet gebaseerd worden op een gesprek met de beoogde gebruiker, zo vindt de raad.
Dus, scootmobielen mogen 16 km. per uur blijven rijden.
Belangrijk is vind ik, dat de nadruk meer wordt gelegd op de rijvaardigheid.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.