Koningshuis,  Mens/Maatschappij,  Stadsnieuws

SchuldenlabNL gelanceerd met Koningin Máxima

SchuldenlabNL
Koningin Máxima aanwezig bij lancering SchuldenlabNL

Op donderdag 15 november vond de lancering plaats van SchuldenlabNL.
In Nederland heeft ongeveer één op de vijf huishoudens te maken met (risico op) problematische schulden. De maatschappelijke kosten zijn enorm: maar liefst 11 miljard euro.
In SchuldenlabNL werken publieke en private partners actiegericht samen aan het opschalen van innovatieve oplossingen om kwetsbare groepen duurzaam schuldenzorgvrij te maken.

Allemaal dure woorden, maar het is een feit dat schulden leiden tot een groot probleem. Niet alleen bij de betrokkenen die het overkomt, maar ook de maatschappij in zijn geheel.
Stel, je wordt door onvoorziene omstandigheden (en echt, dat kan buiten jouw schuld om gebeuren!) uit huis gezet wegens huurachterstand en je hebt kinderen. Wat denk je dat dat de maatschappij kost?

Allereerst natuurlijk de uitzetting op zich. Dan de opvang. Ook de opvang van de kinderen. Pleegouders die vaak in beeld komen worden betaald: besef je wel om hoeveel dat gaat?
Lees maar eens het verhaal op deze link waar een huurschuld leidt tot een maatschappelijke last van 74.000 euro!!!

SchuldenlabNL
Koningin Máxima werd verwelkomd door burgemeester Krikke en de heer Smit

In Den Haag werd in 2016 Schuldenlab070. Maar liefst één op de vijf huishoudens hebben te maken met hoge schulden of loopt het risico erop.
De Gemeente Den Haag werkt nu samen met publieke en private partners samen om oplossingen te vinden. Niet allemaal het wiel opnieuw uitvinden, maar gezamenlijk.
De toenmalige wethouder Rabin Baldewsingh lanceerde op 7 juli dit geweldig (in mijn ogen) initiatief.

SchuldenlabNL
Bij de deur stonden vlnr Joris van Dijk, staatssecretaris Van Ark en Gerrit Zalm

Het bleek te werken, dus er kwam een vervolg. SchuldenlabNL.
Madurodam was de plaats waar de site van start ging. Niemand minder dan Koningin Máxima was uitgenodigd voor de lancering.
Zij werd bij aankomst ontvangen door de heer Smit, Commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland en burgemeester Krikke. Bij de ingang werd zij verwelkomd door Gerrit Zalm, voorzitter SchuldenlabNL en mevrouw Van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en natuurlijk de directeur van Madurodam, Joris van Dijk.

SchuldenlabNL
Gezamenlijk naar binnen voor de lancering van SchuldenlabNL

Ik hoop dat SchuldenlabNL goed gaat werken, dat vele gemeenten zich aansluiten en zelf programma’s op gaan stellen.
Maar vooral hoop ik, dat iedereen beseft, dat oplopende schulden niet per definitie de schuld is van degene om wie het draait. Denk aan plotselinge werkloosheid, een scheiding of een arbeidsongeschiktheid: er zijn zo veel oorzaken, waardoor iemand in de ellende kan komen. Vandaar ook mijn blog van gisteren, dat ik toch naar deze politieactie toe ging.

Ik hoop dan ook, dat overheden in de toekomst soepeler om gaan met schulden.
Ze makkelijker even bevriezen bijvoorbeeld, zodat iemand weer even op adem kan komen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.