Diversen

Roomboter gigantisch in prijs gestegen

roomboter
Roomboter extreem duur geworden

Vandaag schrok ik me een hoedje. Goed, ik draag dan geen hoedjes, maar ik kon haast niet geloven wat ik zag.
Op ons brood smeren we boter. Dus geen margarine, want dat is vies en zit naar mijn mening vol met ingrediënten die echt niet goed voor je zijn. Voor de prijs hoefde je het ook niet te laten door de boterberg. Tot dit jaar dus kwam ik achter…. De prijsstijging is al een poos aan de gang. Het was me alleen nooit eerder opgevallen.

De prijs van een pakje roomboter lag naar mijn idee altijd zo rond de 85 cent. Eurocent.
Het heerlijke basissmeersel gaat op ons brood of wordt verwerkt in baksels. Niet om mee te bakken. Daar gebruik ik meestal (biologische) olijfolie voor.

Vandaag wilde ik weer 2 pakjes kopen omdat de koelkastvoorraad weer leeg was.
Ik nam een greep in de doos waarin ze lagen en toen viel de prijs me op. Een pakje kost maar liefst €1.99!!!!
Voor het eerst sinds tijden checkte ik de kassabon, want ik had nog even het idee, dat het bedrag misschien niet zou kloppen bij de “gouden pakjes”.
Maar helaas, de roomboter is echt zo duur…..

Dus even op internet gezocht naar prijzen en de reden waarom de boter zo duur was geworden. Misschien dat de prijs alleen bij de Aldi zo gestegen is? Maar nee, overal schommelt de prijs zo rond dat bedrag.
De reden werd me ook snel duidelijk. Een kwestie van geld en vraag en aanbod. Dierlijke vetten mogen weer dus de vraag is hoger. Het aanbod is kleiner doordat de melkproductie is afgenomen.

Of de prijs zal gaan dalen? Nee, dat zit er voorlopig niet echt in. Eigenlijk is het ook een reëel bedrag gezien de kosten van de (melk)productie. Er is veel melk nodig om roomboter te maken en de prijs van melk is eigenlijk al lager dan de productiekosten. Op deze manier worden de boeren uiteindelijk toch iets gecompenseerd.

Overigens, roomboter zal ik zeker wel blijven kopen. Margarine hoef ik niet op mijn boterhammetje.
Wel zal ik aanbiedingen wat meer in de gaten houden, want het is toch wel een kostenpost geworden, zeker nu ook de kaas veel duurder is geworden. Vleeseters zijn we niet echt, maar een stuk jong belegen gaat erg hard in ons huis.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.