Koningshuis,  Mens/Maatschappij

Prinses Máxima bij oratie hoogleraar Prins Claus Leerstoel
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden was dinsdag 30 maart in het International Institute of Social Studies (ISS)  in Den Haag aanwezig bij de inaugurele rede van professor Patricia Almeida Ashley (op de bovenste foto rechts naast de prinses), houder van de Prins Claus Leerstoel 2009/2011.
In haar rede over maatschappelijk verantwoord ondernemen stelt professor Almeida Ashley de vraag of de verantwoordelijkheid voor verantwoord ondernemen voornamelijk bij het bedrijfsleven ligt.Mevrouw Ashley is momenteel werkzaam aan de Universidade Federal Fluminense in Rio de Janeiro in Brazilië. Zij heeft een model ontwikkeld waarmee verschillende kanten van maatschappelijk verantwoord ondernemen geanalyseerd kunnen worden. Het model heeft in hoge mate bijgedragen aan academisch onderzoek op dit gebied en wordt ook buiten de academische wereld, door consultants en managers, veel gebruikt.

De Prins Claus Leerstoel in ‘Development and Equity’ is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken en is ingesteld door het International Institute of Social Studies en de Universiteit Utrecht. Op deze leerstoel wordt elk jaar een uitmuntende jonge wetenschapper uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Caraïben of het Stille-Zuidzee benoemd. Prinses Máxima is voorzitter van het Curatorium van de leerstoel.

Het ISS is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS – 300 à 400 per jaar – zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. De nadruk ligt sterk op het uitwisselen van ervaringen en gezichtspunten. Het ISS werkt nauw samen met universiteiten in zowel Azië, Afrika als Latijns Amerika. Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De tekst hierboven heb ik natuurlijk niet zelf geschreven; deze is overgenomen van het ISS.
Maar als je nu eens goed kijkt naar de tweede foto van Prinses Máxima, lijkt het niet of ze weer zwanger is?
Ik ben benieuwd!

Please follow and like us:

11 reacties

 • tagrijn

  Máxima weer zwanger? Moeten ze weer een naam met een A bedenken.
  Wel mooi om ieder jaar een jonge hoogleraar uit een van de ontwikkelingsgebieden te nemen.

 • Leonieke

  Voor je het weet ben je de eerste die dit spot!
  Ik vind het vooral leuk om te zien hoe in de eerste foto alleen Maxima en de nieuwe professor goed naar de camera’s kijken.

 • admin

  @ Leonieke
  De tweede foto was ook meer om te laten zien dat ze zwanger leek.
  Maar ook een stukje sentiment.
  Mijn opa was een streng gereformeerde predikant en verscheen altijd in zwarte toga met zo’n zwarte muts (?)tijdens zijn preek. Moest direct aan hem denken toen ik al die mensen zag…

 • Ferry

  Ik heb bij dat ISS altijd gemengde gevoelens.
  Het zijn toch de kinderen van de meest welgestelde ouders in de derde wereld die de gelegenheid krijgen om daar aan te schuiven.

 • Lisa

  @Ferry
  Ik heb begrepen dat het juist mensen zijn die een kans krijgen om buiten hun eigen land te studeren. Maar het zou best kunnen dat andere naar voren worden geschoven.

 • Ferry

  Het lijkt me dat de kinderen van de “elite” de meeste kans hebben Lisa . Het is al heel wat als een kind in een derde wereldland vanuit het basisonderwijs kan doorstromen.
  Het vervolgonderwijs is meest op privé scholen en dat kost geld , véél geld..
  En dat heeft b.v. een afrikaanse boer niet.

 • Louk

  Vrijwel alle deelnemers aan ISS-cursussen krijgen een beurs. Soms van de Nederlandse overheid, maar vaak ook van hun eigen overheid of van internationale organisaties. De meeste studenten uit Afrika en Azie zijn dan ook de eersten van de familie die een universitaire graad halen.
  Dus: de dochter van een afrikaanse boerin kan aan het ISS studeren en daar zijn we trots op.

  Louk Box
  Rector ISS

 • Sandra Nijhof

  Wie er nieuwsgierig is naar het ISS en de mensen hier, is zeer welkom om een kijkje te komen nemen temidden van honderden mensen uit de hele wereld. Stuur me dan even een berichtje op info@iss.nl

  Sandra Nijhof
  Communication & Marketing ISS

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.