Kunst/Cultuur

POSING AS A [‘PROFIT]

Posing as a [‘profit] is een kunst/media afficheproject van het kunstenaarsduo “ligteringen/derooij”, te zien van 2 april tot 1 juni 2009 in De Affiche Galerij.

 

Een eerdere versie van posing as a [‘profit] werd gemaakt voor het Fort Europa project in Almere en Airport Lelystad. Voor De Affiche Galerij werden alle posters [profetisch] ververst en zijn zo’n dertig nieuwe posing as a [‘profit] posters gemaakt.

 

Het werk van “ligteringen/derooij” zoomt in op de verhouding die mensen (en objecten) hebben met de fysieke en mentale ruimtelijke omgeving en de mogelijkheden en beperkingen daarvan. De kunstenaars putten uit hun privé-domein (een groeiend beeld & tekstarchief), openbare bronnen en zoeken onbelicht gebleven of juist overbelichte vormentaal, houdingen en personae in het dynamische – steeds van vorm en betekenis wisselende – collectieve beeldarchief. De flexibele en steeds wisselende posing as … studies en projecten geven “ligteringen/de Rooij” de mogelijkheid de omgeving vanuit zeer uiteenlopende gezichtspunten en tegenstellingen te observeren, te onderzoeken en telkens een andere versie of een nieuwe variant ervan te laten ontstaan of te ontdekken. Nieuwsgierigheid en de verbeeldingskracht van twijfel en verleiding zijn belangrijke drijfveren in hun werk.

 

De postervorm is voor het duo een dubbelzinnig medium, een veelkleurige dekmantel voor het profetisch-fabulerend reflecteren in beelden, beeldrijm, beeldspraak, beeldritme, versbeelden en beeldspreuken op de aantrekkingskracht van (on)zichtbare dreiging, (verborgen) boodschappen van heils- & onheilsprofeten die onophoudelijk waar je ook bent over je heen stromen. Verpakt in visuele signalen, prikkels, meningen, slogans, soundbites en hype-gevoelige media zijn we eraan gewend geraakt profeteren voor lief te nemen of erin te geloven tot de volgende tegenspraak in beeld komt.

 

Ook nieuwsgierig geworden?

 

De tentoonstelling posing as a [‘profit]  is van 2 april tot 1 juni 2009 te zien in De Affiche Galerij in de Tramtunnel, Station Spui. De Affiche Galerij is dagelijks van 6 uur ’s morgens tot 12 uur ’s avonds geopend. De toegang is gratis.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.