Mens/Maatschappij,  Politiek,  Stadsnieuws

Persconferentie uitgeprocedeerde asielzoekers in Sacramentskerk Sportlaan

Persconferentie

 

Vanmiddag werd een persconferentie gegeven in de Allerheiligst Sacramentskerk aan de Sportlaan.
Waarom?
Gisteren heeft een groep krakers deze kerk in gebruik genomen en overgedragen aan uitgeprocedeerde vluchtelingen. De asielzoekers voerden maandenlang actie in het tentenkamp op de Koekamp. De kerk moet als tijdelijke opvang gaan dienen.
Ook de mensen die onderdak kregen in De Vloek, zijn hierheen gegaan.

Niet omdat ze daar wegens de brandveiligheid niet mochten verblijven. Het verhaal dat de VVD “verkocht” was niet helemaal op waarheid gebaseerd. Na het plaatsen van een aantal rookmelders werd namelijk wel voldaan aan de brandveiligheid…
Maar de VVD is natuurlijk niet blij met krakers en zal elke mogelijkheid aangrijpen dit aan te pakken en in het nieuws te komen.
Afijn. Terug naar het onderwerp.

Bedden staan klaar

 

Verwacht wordt, dat de komende dagen zo’n 50 á 60 mensen in de kerk zullen slapen. Er is water en elektriciteit, alleen geen douches. Daar zal later voor worden gezorgd. Particuliere instanties, een moskee en andere organisaties hebben dekens en bedden (dit laatste de moskee) geschonken. Ook de maaltijden en andere noodzakelijke levensbehoeften komen van deze organisaties vandaan.

tientallen slaapplaatsen

 

Het bisdom in Rotterdam waartoe de kerk behoort was in eerste instantie niet blij met het kraken van deze kerk en schakelde de politie in nadat zij op de hoogte waren gesteld door de krakers. Volgens de woordvoerder echter was vanmiddag een constructief overleg gevoerd. Het bisdom heeft besloten de kerk alleen beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers die door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), en daarna door de Gemeente Den Haag op straat zijn gezet. In die situatie noemt de regering hen ‘illegaal’.
Komende week zal opnieuw gesproken worden met het Bisdom, in de hoop dat er toestemming gegeven zal worden voor deze humane actie.

 

Bedden worden opgemaakt

 

Tevens werd aangegeven, dat het tentenkamp op de Koekamp vanaf woensdag weer in gebruik zal worden genomen. Vanzelfsprekend is hiervoor toestemming aangevraagd, maar verwacht wordt dat deze niet zal worden gegeven. De bedoeling is dat de asielzoekers afwisselend in de kerk en op de Koekamp zullen verblijven, zodat het probleem de kou en ongezonde situatie geen rol zal spelen. Tenslotte is de plek in het centrum zichtbaarder als protestplek voor het “publiek” dan een vrij afgelegen kerk.
Mocht toestemming niet afgegeven worden, dan zal men weer naar de rechter gaan om een uitspraak te vragen.
In elk geval worden ook verdere acties georganiseerd, omdat de asielzoekers met de rug tegen de muur staan en geen kant op kunnen.
Op de vraag of er ook iets voor de wijk georganiseerd zal worden om meer begrip te kweken zou dit worden bekeken of dat mogelijk was.

 

De kerk zelf

 

Een groot deel van de omgeving vindt het overigens helemaal niet erg dat ze er zijn (heeft ook zaken gedoneerd) en velen ondersteunen ze zelfs.
Het bisdom wil namelijk de kerk dat een ontwerp is van architect Nicolaas Molenaar jr. uit 1928 verkopen en laten slopen voor de bouw van appartementen.
Wijkbewoners voerden afgelopen februari nog actie tegen de sloop van de kerk en de geplande nieuwbouw; zij willen dat dit prachtige gebouw blijft staan en voor andere doeleinden wordt gebruikt. Ook de VVD (….) en het CDA zeggen voor behoud van de kerk te zijn.

een aantal uitgeprocedeerde asielzoekers en gasten

 

Ik hoop dat het Bisdom Christelijk en humaan (zoals bijvoorbeeld in de vertelling de Barmhartige Samaritaan) zal handelen en deze mensen zolang er geen concrete oplossing is voor hun, zal toestaan in de kerk te blijven. Je zou van een kerkelijke instantie niet anders verwachten.

Hieronder kan je een stukje zien van de persconferentie

Please follow and like us:

7 reacties

 • Eduard

  In 2002 was de kerk nog in gebruik. Heb ik toen nog een klein reportage gemaakt voor HaagWestNieuws. Zonde dat die kerk geen kerk meer is. Goed dat hij nu weer even (?) nut heeft.

 • Jos Praat

  Uitstekend inititaitef van deze krakers. Die, met gedoogdsteun van het bisdom en ondersteuning van vele wijkbewoners, in het gat stappen dat de overheid met een failliet assielbeleid heeft gecreeerd.
  Ik behoorde tot de bezoekers die gisteravond gebruik maakten van de mogelijkheid om kennis te maken met de bewoners en hen die het mogelijk gemaakt hebben dat de kerk kan worden betrokken. Kleding en etenswaren werden door de bewoners aangedragen. Er zijn buren die de was doen en bij wie de bewoners mogen douchen. Geweldig om zoveel solidariteit te ervaren.
  En laat nu de politiek eindelijk eens gaan luisteren naar de (moedige) krakers en de bevolking en voor een structurele oplossing zorgen.

 • Geertje

  Dank je Jos Praat voor je reactie!
  Inderdaad; geweldig deze solidariteit.
  En ik ben het met je eens, ik hoop dat de politiek nu ook eens gaat luisteren en komt met een goede oplossing!

 • Evangelist

  Mooie eerste stap. Het is echter een druppel op een gloeiende plaat, maar toch een belangrijke stap. De situatie wordt helaas weinig minder uitzichtloos voor illegale vreemdelingen op midden- en lange termijn. De illegale status blijft, wat maakt dat de opgevangen mensen nog steeds ieder moment voor 18 maanden in vreemdelingen detentie kunnen verdwijnen, waarna zij weer terug bij af zijn. Ik juich dit initiatief van harte toe, alleen al omdat het een krachtig signaal afgeeft en mensen confronteert met het feit dat er keuzes gemaakt moeten worden.

  De illegale vreemdelingen zijn een uiterst kwetsbare groep mensen. Zij kunnen niet legaal werken en zelfs niet legaal een huis huren. Zij kunnen enkel door illegale praktijken in hun primaire levensbehoeften voorzien, wat hen afhankelijk maakt van een heel leger van profiteurs die op vele wijzen misbruik van deze mensen maken.

  Er moeten veel meer van dit soort christelijke acties komen, waarbij mensen die werkelijk geen kant op kunnen worden opgevangen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar een eventueel vervolgtraject wat leidt tot een structurele verbetering van de positie van illegalen. De mogelijkheden verkennen en samen met de politiek, coa, justitie en particuliere initiatieven kijken wat er mogelijk is.

  I strongly believe that there is not 1 life that God cannot restore.

  Maar voor zover mijn complimenten. Het vergt moed om tegen de huidige regelgeving en het oordeel van velen op de bres te staan voor deze mensen. Ik bid jullie God’s rijke zegen toe en moge velen een voorbeeld aan jullie moed en vastberadenheid nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Evangelist

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.