Natuur/milieu

Onze stoepjes vol gif?

Leidt geplande onkruidbestrijding tot gevaar voor onze gezondheid?Vroegâh, was het een gewoontje, dat iedereen één keer per week zijn stoepje (al dan niet met water en/of een sopje) schoonmaakte.
Tot de gemeente deze taak op zich nam; makkelijk en eigenlijk wel ideaal, want er waren altijd mensen die ofwel door een handicap, ofwel door bijvoorbeeld tijdgebrek dit gewoon niet meer deden.
Het is nu meer uitzondering dan regel dat een straat er schoon uit ziet.
Het gevolg, buiten het zwerfvuil, is dat menig straat vol onkruid staat. Soms kan onkruid mooi zijn; zeker als insecten (bijen en vlinders) zich aan de bloemen tegoed doen, maar voor velen is het een doorn in het oog. En eigenlijk wel terecht, want er zijn plaatsen waar het zelfs lastig is om langs te lopen (zeker met rollator of rolstoel) door de hoeveelheid ongewenst groen.


De gemeente Den Haag borstelt nu de wegen en stoepen een keer per jaar schoon met een machine. Dit blijkt echter niet afdoende en zou eigenlijk 3 à 4 keer per jaar moeten gebeuren. “Daar is het budget voor dit werk, 1,1 miljoen euro, weer te klein voor” aldus wethouder Dekker.
In delen van Escamp en Loosduinen wil de gemeente nu het (niet biologische) bestrijdingsmiddel Roundup Evolution inzetten, om de verharde straten en stoepen onkruidvrij te houden.
Dit middel is volgens de gemeente het enig toegestane middel, veilig voor de volksgezondheid en ontwikkeld door de Plant Research International b.v. in Wageningen.
Er zouden voor de volksgezondheid geen risico’s aan verbonden zijn.
Maar is dit wel waar?

Gemeenteraadslid Marieke de Groot van de Partij voor de Dieren is het hier niet mee eens. Zij stelt: “Roundup Evolution bevat glyfosaat, een gif dat gevaarlijk is voor mensen, dieren en onze leefomgeving.
Milieuorganisaties en wetenschappers plaatsen ook vraagtekens bij de milieuvriendelijkheid van Roundup en glyfosaat. Een groot aantal onderzoeken wijst er op dat Roundup en glyfosaat -in hoeveelheden lager dan de aanbevolen hoeveelheid- giftig en dodelijk zijn voor menselijke cellen, ze de werking van hormonen verstoren en effecten hebben op het DNA. Ook op de kwaliteit van grond- en oppervlakte water heeft glyfosaat een vergiftigende werking!”

Een klein beetje googelen stelt hun in het gelijk; lees maar eens hier (klik); het blijkt dat het helemaal niet volledig afbreekbaar is en er zich wel degelijk ongewenste neveneffecten kunnen voordoen.

Nog één link (klik) waarin onder andere staat: “(…) risico voor mensen en dieren, die onbewust en ongewenst op openbaar toegankelijke plaatsen in aanraking met bespoten vegetatie komen. Reeds in 1984 ontvingen alle gemeentebesturen in Nederland hierover een waarschuwend schrijven van de Regionale Inspecties van Volksgezondheid.”

En zelfs Wikipedia meldt dat het middel schade aan cellen kan toebrengen….
Deze drie linken zijn slechts een heel kleine selectie….

Op de site van Roundup staat letterlijk: ‘dieren kunnen zonder risico 5 dagen na bespuiting het gras/hooi eten’. (De dagen ervóór dus niet).

Het lijkt mij dat de directe nadelen (zoals ook allergiëen en huiduitslag) zich in eerste instantie vooral zullen gaan manifesteren bij kinderen en dieren. Maar ons drinkwater, het grondwater?
Gaat toepassing van Roundup Evolution ons uiteindelijk niet meer kosten dan dat het nu oplevert, om het even economisch te bekijken? Tenslotte zal bijvoorbeeld ons drinkwater extra moeten worden gezuiverd in de toekomst.
Maar ook diverse (huid en oog) irritaties en allergieën zullen menigeen treffen.
Zo ‘lekker’ is het middel niet al wordt dat ons verteld.

Wat betreft de kosten. Hier (klik) staat mooi vermeld wat de kosten ongeveer zullen zijn.
Ik quote letterlijk:
‘Als kostprijsindicatie kunt u uitgaan van onderstaande bedragen (prijspeil 2005):
Onkruidbestrijding volgens DOB met herbiciden: € 0.06 tot € 0.12 per m2 per jaar.
Onkruidbestrijding volgens DOB zonder herbiciden: vanaf € 0.15 per m2 per jaar.’
Is dit prijsverschil nu zo gigantisch? Stellen we onze kinderen bloot aan een niet te voorzien risico? Kennen we de ecologische gevolgen ten aanzien van bijvoorbeeld de insecten; zij zijn wel onderdeel van de voedselkringloop.

Het middel is in principe gecertificeerd tot 1 juli 2012, maar ik quote weer (klik) bij Roundup ‘In theorie moet de Europese registratie geëvalueerd zijn voor de expiratiedatum van 30 juni 2012. Dit geldt niet alleen voor glyfosaat maar voor een hele reeks actieve ingredienten en staat los met het specifieke gebruik op verhardingen. Wegens de hoge werkdruk bij de Europese registratiecommissie zal deze deadline hoogstwaarschijnlijk niet gehaald worden.’

Misschien zou het een betere oplossing zijn, als we nu eens allemaal weer ons eigen stoepje en straatje gingen schoonmaken? We onze eigen verantwoording weer eens namen en niet alles zouden overlaten aan de gemeente? Het is ons altijd erg makkelijk gemaakt en eigenlijk hoort het bij onze eigen leefomgeving. Laten we die liever vergiftigen, of houden we onze buurt ‘gezond’?Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.