Muziek,  Stadsnieuws

Nieuw festival: The Streets Of Chuck Deely

Artiesten kunnen zich vanaf nu aanmelden voor festival The Streets Of Chuck Deely

The Streets Of Chuck Deely
The Streets Of Chuck Deely Festival

De op maandag 9 januari 2017 overleden beroemde Haags-Amerikaanse straatmuzikant Chuck Deely wordt op zondag 25 augustus 2019 geëerd met een nieuw gratis toegankelijk festival: The Streets Of Chuck Deely.
“Het evenement dompelt de binnenstad van Den Haag onder in muziek, straattheater, dans en streetart”, vertelt organisator Robert-Jan Rueb. “Chuck voelde zich het meest op zijn gemak in de Haagse binnenstad. Het winkelend publiek waardeerde hem enorm. Die bijna magische wisselwerking tussen publiek en artiest staat centraal tijdens The Streets Of Chuck Deely.”

Van 12.00 tot 18.00 uur treedt op zondag 25 augustus een grote hoeveelheid artiesten op in de Grote Marktstraat. “Op bijna elke straathoek gebeurt wel iets. Laat je verrassen door nieuwe talenten én door de bekende artiesten die een intiem akoestisch optreden geven,” zegt Rueb. Het festival sluit ’s avonds af met een aantal concerten op de Grote Markt. Bij elkaar treden op zondag 25 augustus ruim dertig acts op.
Hou de website Chuckdeely.nl en de Facebookpagina van het festival in de gaten voor updates over het programma.

The Streets Of Chuck Deely
Chuck tijdens Jazz in de Gracht

Muzikanten, kunstenaars, dansers, theatermakers of andere straatacts die (betaald) willen optreden tijdens het festival The Streets Of Chuck Deely kunnen zich vanaf nu aanmelden op de website Chuckdeely.nl. “Het streven is om nieuwe talenten én bekendere acts zij aan zij te laten optreden,” vertelt Robert-Jan Rueb. “In principe zijn alle optredens volledig akoestisch. De organisatie levert geen stroom! Artiesten mogen wel zelf een kleine versterker op accu meenemen.”

Medio juli wordt het festivalprogramma bekend gemaakt. Alle deelnemende artiesten maken kans op de Chuck Deely Award (een replica van het beeldwerk van kunstenaar Vincent de Kievit) en de Chuck Deely Aanmoedigingsprijs (inclusief een workshop begeleiding en coaching van Popradar Den Haag).

The Streets Of Chuck Deely is een project van de R.G. Ruijs Stichting en wordt georganiseerd in samenwerking met Marketing Haagse Binnenstad, Stichting Popdistrict, Grote Markt, KOO – kunstonderwijs organisatie en Popradar Den Haag. Het festival krijgt subsidie van de gemeente Den Haag en wordt ondersteund door Fonds 1818.

The Streets Of Chuck Deely
Chuck’s gitaar met bloemen

Wie was Chuck Deely?
Chuck Deely, op 10 februari 1954 in Detroit geboren als Charles Edward Deely III, was een Amerikaanse zanger die als straatmuzikant beroemd werd in Den Haag. Hij begeleidde zichzelf met een gitaar. Meestal was hij ’s ochtends te vinden bij Den Haag Centraal en later op de dag in de Grote Marktstraat. In 2008 verleende burgemeester Jozias van Aartsen hem een ‘vergunning voor het leven’ als straatmuzikant. In 2009 won Deely de Haagse Popprijs. Op maandag 9 januari 2017 overleed de muzikant aan de gevolgen van een flinke griep. Een week later werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het Paard. Sindsdien is de muzikant op meerdere manieren geëerd. Bij de tramondergang bij de Turfmarkt is zijn beeltenis op een muur geschilderd. Er verscheen een boek over hem en in november 2017 werd bij de Rijnstraat een bronzen beeldje van hem onthuld op de plek waar Chuck bijna dagelijks speelde.

Please follow and like us:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.