Kunst/Cultuur

Napaku: echo’s van een Haagse kunstenaar

Napaku
Napaku vond ik op 5 plaatsen: allemaal door de kunstenaar?

Op Wikipedia lees ik: Piet van den Heuvel (Gouda, 17 maart 1935 – Den Haag, 10 juni 2004) was een Haagse kunstenaar. Hij was getrouwd met Thea Gerard, eveneens een kunstenares uit Den Haag.
Bekendheid genoot hij vooral als graffitikunstenaar waarbij hij onder de naam Napaku werkte. Deze naam bracht hij door de hele stad op de vreemdste plaatsen aan.
Naast graffiti maakte Piet van den Heuvel ook tekeningen, collages, vliegtuigen en schilderijen. Terwijl hij stond te schilderen overleed hij op Hemelvaartsdag 2004 op 69-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Graffiti: ik hou er van!
De meest prachtige kunstwerken zijn in de stad te zien. Met tags heb ik wat minder. Meestal loop ik daar voorbij. Anderen vinden ook dat schitterend en al zitten er echt prachtige bij: liever zie ik de vormen. Ook als ze abstract zijn.

Touissaintkade
De doorgang die leidt naar de Touissantkade

Napaku was, zoals op Wikipedia al staat, een kunstenaar.
Maar ook een tagger. Overal op straat kon je zijn tags tegenkomen. Nog steeds zijn ze te vinden. Uit respect?
Onlangs werd ik door Chris Schram meegenomen naar een heel speciaal straatje aan de Touissantkade. Een oude rails lag daar op de grond en ik keek mijn ogen uit. Oude panden waar tussen een doorgang lag.
Het behoorde tot de oude broodfabriek.
Toen ik een foto van dit straatje op Facebook plaatste, schreef Roel Wijnants dat aan de muur een tag van Napaku stond. Ik wilde wel eens zien, of deze er nóg stond.

Napaku
Waarschijnlijk oudste tag van Napaku aldaar

Vorige week ben ik dus terug gegaan.
En ja hoor: maar liefst 5 maal stond zijn naam op en boven een bord dat daar hing.
Of deze tags allemaal van hem zijn, weet ik niet: hij is tenslotte al even overleden. Maar de tag op het bordje (hierboven) en de tag linksboven op het bord (eerste foto goed te zien) lijken zeker van hem.

Leuk dat iemand ook na zijn dood nog doorleeft. En zijn werk gerespecteerd wordt door andere taggers.
Wil je meer van de kunst van Napaku, “The oldest tagger” zien? Kijk op zijn website hier.

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.