Mens/Maatschappij,  Wijknieuws

Multinational Moerwijk

Zoals ik hier al schreef, kon vorig jaar in het kader van de krachtwijken gestemd worden op ideeën van wijkbewoners in het kader van “Er is ruimte voor uw idee”.

Op zaterdag 20 maart werd weer een idee uitgevoerd, nu niet in Vrederust (waar de projecten Oud en Jong, onder andere het Valentijns diner en Kunstpalen voor de Gaarden al werden uitgevoerd), maar in Moerwijk en wel het project ‘Multinational Moerwijk’.

Dit project had als doel om het multinationale karakter van Moerwijk aan de bewoners te laten zien en in dit kader de bewoners kennis te laten maken met deze verschillende culturen.

Op 20 maart kon er kennis gemaakt worden met de Congolese cultuur.

Martin Londja, hier links op de foto, was de winnaar van dit idee en van Congolese afkomst. Martin hoopte zelf dat deze bijeenkomst de eerste van vele bijeenkomsten zou zijn waar ook met de andere nationaliteiten in Moerwijk kennis gemaakt kon worden.

Martin verwelkomde in het Coornhertcentrum de gasten, waarna om 15.15 demissionair wethouder Baldewsingh de avond zou openen. Helaas was hij verlaat, waardoor de middag later van start ging.
Rabin Baldewsingh vertelde ook, dat tot 6 april nieuwe ideeën konden worden ingeleverd voor dit jaar; weer was een bedrag gereserveerd voor ideeën, waardoor jouw buurt weer een mooie buurt kon worden.

Hierna werd een toneelstuk opgevoerd door mensen uit diverse culturen.
Martin zelf deed ook mee.

Het draaide om de cultuurverschillen die je tegenkwam als je uit een totaal ander land kwam, maar ook om het “verzet” dat dit soms veroorzaakte bij de van oorsprong Nederlandse mensen.
Uiteindelijk “kwam iedereen weer bij elkaar”, gaf elkaar een hand of knuffel, en werd een fles champagne open geknald.

Stadsdeeldirecteur Fred Dukel leidde hierop een debat, waarbij men met elkaar in discussie ging wat men herkende in dit toneelstuk.
Of cultuurverschillen als probleem werden gezien en hoe je dichter bij elkaar kon komen.

Na dit debat was nog een modeshow en een maaltijd samen; dit heb ik (helaas) niet meer mee kunnen maken.
Maar ik vond het een heel leerzame middag!

Prachtig vond ik ook de schilderijen die waren opgehangen in de zaal; prachtige beelden uit Kongo.

Please follow and like us:

6 reacties

 • Hanny

  Een andere cultuur leren kennen, is prima. Er rekening mee houden is ook goed. Maar nooit en te nimmer moeten bepaalde gebruiken in ons land overboord worden gegooid omdat andere culturen daar problemen mee zouden hebben.

 • Ferry

  Deze avond lijkt op het eerste gezicht mooi en ook feestelijk.
  Maar tegelijk laat het ook zien , gezien de foto’s , dat het “multinationale Moerwijk” in dit geval bestaat uit oudere oorspronkelijke Moerwijkers die interesse toonden voor mensen en hun cultuur uit Congo die nu Moerwijkers zijn.
  Een scheef beeld dus van de werkelijkheid …waar waren de overwegend mediterane immigranten die nu ook in Moerwijk wonen ?
  Hoe is er gecommuniceerd naar die mensen toe , om hen op de hoogte te brengen van deze manifestatie ?

 • admin

  @Ferry
  Ik denk toch dat je te gespitst bent op de oorspronkelijke Moerwijkers; als je goed naar de foto’s kijkt, zie je dat het een behoorlijke mix is van culturen.
  Er waren heel veel mensen uit andere landen.
  Ook een schitterend gezicht hoe sommigen in oorspronkelijke klederdracht (zeg je dat zo?) waren gekomen.
  Hoe de communicatie was naar anderen toe weet ik eerlijk gezegd niet; maar wel weet ik, dat zelfs uit Scheveningen iemand was gekomen. Dus er is wel promotie geweest voor deze activiteit.

 • Martin Muamba Londja

  Beste Lezer,

  Bedankt voor uw reactie over deze artikel.
  Voor mensen die niet waren, wil ik hun alvast uitnodigen voor de volgende project. Het zal worden weer in moerwijk georganiseerd.

  Wees open tegen elkaar.
  Blijf niet apart en doe mee.
  Een veilige wijk en levensstijl maak je samen, we hebben elkaar nodig.
  Het is voor iedereen.

  Dank u….

 • janet

  Nou mensen er is wel degelijk ruchtbaarheid aan gegeven daar heb ik zelf ook een gedeelte aan mee gedaan. Het was een leerzame fijne dag. Persoonlijk heb ik er van genoten maar je kan het nooit iedereen naar de zin maken dat is bekend.
  Martin ga zo door en ik zal er weer bij zijn.
  Je hebt het heel goed gedaan. Ook de Antilliaanse mensen hebben erg genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.