Natuur/milieu,  Persoonlijk

Mijn tuin, lieveheersbeestjes en lenteDoor het groot onderhoud zag onze tuin er werkelijk niet meer uit.
Grote stapels rommel, afvalhout, gesloopte fietsen (nee, niet door het groot onderhoud, maar ‘het was toch al een rommel’) en ga zo maar door. Zwaar frustrerend voor mij.
Alles was door de werklui vertrapt; ja dat kon ook niet anders; ze moesten toch echt de gevel doen, maar er stonden zoveel mooie bloemen en planten!
Gisteren kwam het groot vuil; veel van de rommel was dus vanmorgen verdwenen; wat een opluchting!
En een nog grotere opluchting; de rozen komen weer op uit de kleine stompjes die resteerden en ook de heerlijk ruikende kamperfoelie. Helaas, de passiebloem heeft het niet overleefd maar de druif gelukkig wel. En ook een aantal braamstruiken, een aantal aardbeienplanten en zelfs de kruisbes, die ik de hele winter in de vijver had gelegd (geen tijd meer hem in een pot te zetten) begint weer blaadjes te krijgen!
Vanmorgen vroeg dus in stevige kleding de tuin in gegaan om te harken, snoeien, oude bladeren weg te halen en onkruid te wieden. Stukje bij beetje begin de tuin er zelfs groen uit te zien!


De sneeuwklokjes bloeien nog en de eerste hyacinten beginnen te kleuren.
De forsythia begint geel te worden; wat een gezicht!
En plots, op een boshyacinten zag ik mijn eerste lieveheersbeestje in mijn tuin; geweldig!
(Een zevenstippelig lieveheersbeestje).
Af is de tuin nog lang niet; als je ziet wat voor een lap het is, is dat ook geen wonder; het zal nog dagen duren als het weer meewerkt voor hij af is (en mijn rug kan ook niet lang mee helaas), maar het begin is er.
Nog even en dan kunnen we weer genieten van al het moois; de vogels, insecten die op de planten en bloemen afkomen, de egels en ga zo maar door; onze tuin is zoveel mogelijk ingericht voor diverse dieren omdat we daar zelf van genieten.

Toen we boodschappen gingen doen, zagen we de eerste tekenen van de lente van de lieveheersbeestjes (viervlek lieveheersbeestjes) die met de nieuwe cyclus bezig zijn. Het is mij al vaak opgevallen, dat deze soort als eerste lijkt te paren.
De lente is echt begonnen!

Please follow and like us:

2 reacties

  • Hanny

    Wat leuk dat je al weer lieveheersbeestjes gezien hebt! De lente komt er echt aan.
    Bij ons zal het wel even duren voor ik het eerste lhb’tje zie, omdat onze tuin volledig op zijn kop staat.
    Heel fijn weekend!

  • Lisa

    Als je stekjes wilt dan weet je me te vinden 🙂 Overigens is er een leuk plek in de Lier waar je goedkoop plantjes kan halen voor 2-3 euro.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.